Brommas enda bevarade nödbostad firar 100 år

Landshövdingehuset ligger på Ulvsundavägen 37-39 och består än i dag enbart av ettor.
Landshövdingehuset ligger på Ulvsundavägen 37-39 och består än i dag enbart av ettor.
Stockholms enda landshövdingehus ligger i Bromma.
– Som äldre förstod jag att där dolde sig en misär, säger Gunnar Persson, en av hyresgästerna som forskat om husets historia.
På lördag är det 100 år sedan de första hyresgästerna flyttade in, vilket firas stort.   

Gunnar Persson växte upp i Traneberg och gick som liten ofta förbi landshövdingehuset på Ulvsundavägen 37, mittemot Ulfsunda slott och tänkte ” varför ligger det två slott här?”

– Som äldre förstod jag att där dolde sig en misär i klass med de fattigaste städerna i Europa, säger han.

Sedan fyra år tillbaka bor Gunnar själv i huset och har forskat om dess bakgrund.

Huset, som består av 40 ettor räknades till en av de ”nödbostäder” som byggdes runt årsskiftet 1900 för att försöka ge tak över huvudet åt de många människor från landet som flyttade in till städerna i hopp om att finna lycka.

De bokstavligen låg i hästskit på vintern för att få värme

Gunnar Persson

– En del bodde i fullständig misär, i hyddor med säckväv på väggarna, där de bokstavligen låg i hästskit på vintern för att få värme. När första världskriget kom blev bostadsfrågan för första gången en politisk fråga. Omvärlden var orolig och även här hemma utbröt hungerkravaller. Man kom då överens om att kommunen, kooperativet och frivilliga skulle bygga billiga bostäder med låga hyror på ett rum och kök med möjlig eldstad, berättar Gunnar Persson.

Bergsryggen landstingset. Foto: Gunnars Persson

Som liten tyckte Gunnar Persson att Bergsryggen liknade ett slott. Foto: Gunnar Persson

Trängsel i små ettor

Bergsryggen – som huset på Ulsvundavägen heter– är en av få bevarade byggnader från den här tiden.

Nödbostäderna byggdes nämligen på planerad mark, och revs när de inte behövdes längre.

Lägenheterna här på Bergsryggen hade dock både vatten, avlopp, kök och el, så de var i bra mycket bättre skick än många andra nödbostäder, berättar Gunnar.

I nödbostäderna bodde ofta familjer med 7-8 barn i ett rum med kök. Bild från okänd nödbostad. Foto: Stadsmuseet/Stockholmskällan/Axel Malmström (1872-1945)

Ofta trängde familjer med så många som 7-8 barn in sig i ettorna här. Inte sällan inhyste man dessutom en inneboende för att tjäna en extra slant.

Även i dag består huset av hyresrätter, endast ettor och har renoverats med varsam hand under åren för att behålla dess charm.

På lördag 1 september är det 100 år sedan de första hyresgästerna flyttade in här. Det firas med tal, sång och en guidad visning av Gunnar Persson samt personal från Willhem som kommer visa runt och berättar om huset.

Fakta

Om Bergsryggen

Byggår: 1917-1918

Arkitekt: Gustaf Larson

Byggherre: Stockholms Kooperativa Bostadsförening SKB.

Lägenhetstyper: 40 stycken 1:or på cirka 40 till 45 kvadratmeter

Fastighetsägare: Huset ägs och förvaltas idag av Willhem

Adress: Ulsvsundavägen 37-49

Kuriosa: Filmen Åke och hans värld, av Allan Edwall, är inspelad här.

Huset visas på lördag den 1 september mellan klockan 11-15. Det firas med tal, sång och en guidad visning av Gunnar Persson samt personal från Willhem som kommer visa runt och berättar om huset. Det kommer även att hållas tal, och framföras musik, sång och bjudas på enklare förtäring för hyresgäster och grannar.