ANNONS

Brommas egen deckardrottning

Sofie Sarenbrant
Sedan snart tio år bor deckarförfattaren Sofie Sarenbrant i Smedslätten. Hon sitter ofta och skriver på Park konditori i Äppelviken.
Låt Enskede ha sin Camilla Läckberg. Bromma har faktiskt en egen deckardrottning – Sofie Sarenbrant. Alla hennes böcker utspelar sig delvis i Bromma.
ANNONS

I och för sig har hon inte sålt lika makalöst många exemplar av sina böcker som deckarnas superstar Camilla Läckberg, som bor i Enskede i söderort. Men med över 700 000 sålda böcker på fem och ett halvt år är Sofie Sarenbrant definitivt en del av det svenska deckarundret. Nu släpper hon sin sjunde deckare – och njuter av en av de bästa perioderna under boktillblivelsen. Den infaller, enligt Sarenbrant, när boken precis lämnats till tryck och ”inget mer finns att göra”. Hennes deckare om polisen Emma Sköld ligger högt på topplistorna. Emma Skölds syster bor i Smedslätten och tre av böckerna – ”Visning pågår”, ”Andra andningen” och ”Avdelning 73″– har en stor del av handlingen förlagd till Bromma.

Denna gång marknadsfördes boksläppet med orden ”Sveriges snabbast växande författarskap 2015”. Lokaltidningen Mitt i:s reporter får en påkostad säljbroschyr från Bookmark förlag i handen när vi träffar Sarenbrant på Park konditori i Äppelviken. Kaféet ligger på promenadavstånd från villan där hon bor med man och två döttrar och hon sitter gärna här under skrivperioderna.

– Jag kan ju jobba varsomhelst bara jag har min dator. Men det är bra att sitta här så har man både lunch och fika ordnat, säger hon.

På sommarhalvåret sitter hon ofta i familjens kolonistuga i Stora Mossen och hon både promenerar och springer i området under lediga stunder.

När vi träffas hejar hon på flera av de andra kafébesökarna på Park. En av dem är sportjournalisten Patrick Ekwall som skämtsamt utbrister ”Har du sminkat dig? Ska du göra press eller?”.

– I vanliga fall brukar jag inte sminka mig. Det bästa med jobbet är att man kan gå runt i mjukisbyxor, säger hon.

Men precis som i princip alla andra författare idag behöver Sofie Sarenbrant inte bara kunna skriva böcker. Hon behöver också tänka på sitt varumärke. En del av marknadsföringen går via sociala medier där Sarenbrant uppdaterar flitigt.

– Det började som ett intresse och jag gör det för att det är roligt, säger hon.

Det märks när man kikar in på hennes officiella Facebooksida där det finns en hel del roliga filmklipp.

ANNONS

Sofie Sarenbrant är också ofta ute på föreläsningar, författarbesök och gör intervjuer med medier både i Sverige och utomlands.

– Det är nästan det blir svårt att få tid över till att skriva böcker. Det gäller att kunna strukturera upp sitt liv – inte minst när man har barn.

När Sofie Sarenbrant väl skriver – för det gör hon förstås – är det hårt jobb i ungefär tre-fyra månader. Innan dess har hon noggrant planerat intrigen i ett synopsis. Det arbetet tar ungefär lika lång tid som skrivandet. När manuset så småningom är lämnat till förlaget börjar den långa redigeringsfasen då författaren bollar med sin redaktör och stryker och skriver om.

– Det brukar ta ungefär ett år från idé till färdig bok, säger Sarenbrant.

”Tiggaren”, som nya boken heter, kommer ut i slutet av maj och tar delvis vid där den förra slutade. Boken behandlar ett aktuellt ämne, nämligen situationen för tiggarna på Stockholms gator.

– Det var en utmaning för mig att skriva om. Jag kan inte tänka mig något värre än att någon skulle komma på tanken att begå våldsbrott mot tiggare som är så utsatta redan från början, säger Sofie Sarenbrant.