Deras tröjor gör succé

Albert Lené, Henrik Brundell och Fredrik Magnusson
Albert Lené, Henrik Brundell och Fredrik Magnusson
De sålde slut på 200 kashmirmössor innan leveransen kommit.
De sålde slut på 200 kashmirmössor innan leveransen kommit.
I höstas startade klasskompisarna Albert, Henrik och Fredrik företaget Capra UF. De sålde slut på 200 kashmirmössor innan leveransen kommit.
– Förut sågs vi för att umgås, nu träffas vi för att snacka företag, säger Fredrik Magnusson.

Kompisarna Albert Lené, Henrik Brundell och Fredrik Magnusson studerar på Blackebergs gymnasium. Under höstterminen hade de en kurs i företagande och skapade då UF-företaget Capra.

Idag säljer de tröjor och mössor som är gjorda i kashmir, därav namnet Capra som betyder get på latin.

– Vi är ganska kreativa av oss och har en bok där vi skriver ner idéer. Den här idén fick vi när vi såg en bild på en mössa på nätet. Det finns mycket fina mössor i kashmir men vi ville göra en som inte var så dyr.

Försäljningen av produkterna har än så länge gått strålande, de sålde slut på 200 mössor innan de ens fått första leveransen. 91 av de mössorna sålde de på Ålstens julmarknad i december.

Trots framgången har Fredrik blandade känslor till att starta företag med kompisar.

– Det är både och. Vi har hamnat i en hel del konflikter allt ifrån hur mössan ska se ut till hur vi ska marknadsföra produkterna. Förut sågs vi för att umgås, nu träffas vi för att snacka företag. Men sen är de ju så att vi också kommit långt med företaget tack vare att vi är tre kompisar som umgås mycket.

Fredrik har fått mersmak av entreprenörskapet och har börjat kolla på universitetsutbildningar som kan passa.

– Det är jättemycket jobb, mer än vad man tror. Oftast sitter man uppe på natten och fixar med företaget. Men det är samtidigt sjukt kul att man får vara kreativ och ta risker.

Ett UF-företag får bara vara verksamt i ett år sen måste man avveckla det. I sommar tar de studenten men företaget Carpa kanske får leva kvar.

– Ingen av oss vet än vad vi vill göra efter studenten men vi har diskuterat företagets framtid en hel del. Vi har pratat lite om att öppna en butik och vi har kollat på lokaler, säger Fredrik.

Fakta

Vad är ett UF företag?

UF står för Ung Företagsamhet. Det är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Sedan 80-talet har de utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.

UF-företaget får drivas under ett år och måste sedan avvecklas. Företaget är inte en juridisk person eller betalar någon skatt. Företaget får heller inte lägga på någon moms vid försäljning.

För att starta ett UF-företag måste man registrera sig hos Ung Företagsamhet samt betala en registreringsavgift på 300 kr. Registreringsavgiften gör att företaget också täcks av en försäkring utöver den vanliga skolförsäkringen. I övrigt behövs inte några kapital för att dra igång verksamheten.

Källa: Ung företagsamhet