Min lokala hjälte

Stort tryck på att få bo i Alviks torn

Trots höga kvadratmeterpriser och att huset inte är klart för inflyttning förrän i augusti nästa år har redan 145 av de 151 lägenheterna sålts.
Trots höga kvadratmeterpriser och att huset inte är klart för inflyttning förrän i augusti nästa år har redan 145 av de 151 lägenheterna sålts.
Nästa år är det inflyttning i Alviks torn. Intresset har varit stort och bara sex av de 151 lägenheterna återstår att sälja.

18:e våningen såldes för 17,4 miljoner – för det fick köparen 177 kvadrat, utsikt över hela stan och ett eget våningsplan.

Ett plan flyger in mot Bromma och banar väg genom de gråtunga molnen. Nedanför dundrar bilarna fram över Tranebergsbron. Vi står på taket till Alviks torn och ser ut över Stockholms siluett – Stadshuset, DN-skrapan och Kaknästornet. Tittar ner över Essingeöarna och söderut ser vi Högalidskyrkans två torn. Längre bort tronar Sofia kyrka och Globen.

– Vi ville bygga 24 våningar först. Men det fick vi inte på grund av inflygningen till Bromma. Huset ligger på gränsen och man ville inte göra några avsteg, säger Jan Eskilsson, arbetschef på Peab.

17,4 miljoner har köparen betalat för den här utsikten. I den prislappen ingick lägenheten högst upp på 18:e våningen, ett eget våningsplan, 177 kvadratmeter och balkonger i två väderstreck. På de tre översta våningarna finns det bara en enda lägenhet per våningsplan.

– De gick direkt. Det har varit väldig stort intresse för lägenheterna, säger Jan Eskilsson, arbetschef på Peab.

Bara sex av de 151 lägenheterna återstår att sälja.

– Vi hade 2 500 intresseanmälningar redan innan vi började sälja. De två första veckorna såldes 70 lägenheter, säger Idha Eliasson, mäklare på Husman och Hagberg som säljer lägenheterna.

Många av dem som köpt lägenheter i Alviks torn är Brommabor.

– De har kanske sålt villan och vill bo i lägenhet, men vill fortfarande bo kvar i Bromma. Det har inte funnits så många alternativ tidigare. Det är bra läge, utsikt och nära till stan, kommunikationer och service. Det blir lite Brommas landmärke, säger Idha Eliasson.

Men det blir inte billigt. Lägenheterna varierar i pris och storlek från 45 000 till 100 000 kronor kvadratmetern, och från ettor till femmor. Inflyttning blir det i augusti nästa år.

Bredvid det 18 våningar höga huset ska det byggas ett niovåningshus. Höga hus har blivit en trend och poppar upp lite varstans i stan.

– Ja, man tänker i de banorna nu. Mycket folk på liten yta ger liv och rörelse. Men det är mer komplicerat att bygga så här. Man måste till exempel tänka på brandsäkerheten. Vi har två hissar, hissen måste fungera även om det blir elavbrott, och man har ett separat trapphus, säger Jan Eskilsson.

Vi hade 2 500 intresseanmälningar redan innan vi började sälja.Jan Eskilsson arbetschef Peab

Fakta

Brommas högsta bostadshus

Alviks torn blir 18 våningar högt. De tre översta våningarna får bara en lägenhet per plan.

Fasaden är i balaster och vit betong och ska tåla slitage av väder och vind.

De 151 lägenheterna varierar i storlek från 38 kvadratmeter till 177 kvadratmeter.

Inflyttningen sker i augusti 2014. Ett niovåningshus som byggs bredvid ska vara inflyttat och klart 2015.

Källa: Peab