ANNONS

Brommas 18-åriga miljöhjältar startar företag

Från vänster: Wilma Hagmansson, Emma Garmelius, Elin Gustafsson och Ebba Blomberg.
Från vänster: Wilma Hagmansson, Emma Garmelius, Elin Gustafsson och Ebba Blomberg.
Kompisarna från Blackebergs gymnasium startade upp ett UF-företag för att minska försäljningen av plastpåsar. Än så länge går de sista året på gymnasiet men hoppas på att kunna fortsätta med företaget efter examen.
– Det här är någonting vi brinner för allihopa, vi vill förändra någonting som vi ser är ett problem i samhället, säger Ebba Blomberg.
ANNONS

Som Mitt i tidigare berättat trädde en nya lag om plastpåsar i kraft i juni i år, lagen innebär att handlare nu måste informera kunden om plastpåsarnas påverkan på miljön, i samband med detta var det många affärer som började ta betalt för sina plastpåsar.

Kompisarna som ligger bakom UF-företaget Bag’N’Go vill också göra skillnad för miljön och skapa ett alternativ till plastpåsen. Företag har tagit fram nylonkassar i en praktisk liten förpackning som man kan ha i fickan eller i handväskan och plocka fram när man är och handlar och står där och får frågan om man vill betala flera kronor för en plastpåse.

Skaparna Wilma Hagmansson, marknadschef, Emma Garmelius, ekonomichef, Elin Gustafsson, inköps/försäljningschef och Ebba Blomberg, VD är alla 18-år och går ekonomi-programmet på Blackebergsgymnasium.

”Jag tänkte att jag måste ändra mitt beteende”

 

VD:n Ebba Blomberg kom på idén till företaget när hon var ute på stan och handlade en dag i somras.

– Varje gång jag handlade så fick jag frågan om jag ville köpa till en påse och då tackade jag alltid nej för att jag hade läst en artikel i tidningen om hur mycket plast vi konsumerar i vår vardag. Då tänkte jag att jag måste ändra mitt beteende, berättar hon.

UF-företaget har fått många nylonpåsar sålda, både till privatpersoner och företag.

– Maskinentreprenörernas dotterbolag ME-skolan har lagt en beställning på 200 påsar sen har vi ett samarbete med en tandläkarklinik, berättar Ebba.

Ett UF-företag får bara vara verksamt i ett år sen måste man avveckla det, men gymnasiekompisarna hoppas på att starta upp det som ett riktigt företag efter examen.

ANNONS

– Våra mål är ju att kunna fortsätta med det här, det här är någonting vi brinner för allihopa. Vi vill förändra någonting som vi ser är ett problem i samhället. Men det får bli sen, just nu går vi ju på gymnasiet liksom, säger Ebba Blomberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.