ANNONS

Bromsfel stannade tågen – oklart när de rullar

Roslagsbanan står still i dag.
Roslagsbanan står still i dag.
Från 0-gradigt i går till minus 15 i morse.
Den snabba temperaturväxlingen blev för mycket både för bromsar och växlar på Roslagsbanan, som nu står stilla.
SL och Arriva råder den som ska hem från jobbet att starta tidigt i eftermiddag.
ANNONS

När lokförarna på Roslagsbanan körde ut morgonens första tåg tidigt i morse upptäckte tre av dem att bromsarna inte fungerade som de skulle.

– Då bestämde vi av säkerhetsskäl direkt att ställa trafiken, säger kommunikationschef Christer Ekelund på Arriva. Nu har man provkört vagnarna och ska ta in dem för avvisning, sedan ska vi provköras igen. Vi har ingen prognos för när tågen kan rulla igen

Växelfel

 På flera håll utmed Roslagsbanan upptäcktes också växelfel.

Nu hade vi snöfall, fuktig snö och snabb temperatursänkning. Då fryser växlarna. Och för att vi inte ska äventyra växlarna måste de tinas upp och det ska skottas snö så det fungerar, säger Claes Keisu, trafikkommunikatör på SL 

Som om inte det vore nog har underhållspersonalen, precis som många andra i länet, haft svårt att ta sig fram till sina jobb i depåerna.

Väderomslag

Sedan flera veckor pendlar temperaturen i länet runt nollan på termometern. Det blir ständiga väderomslag, något som gör det extra svårt att få ordning på tågen.

– Vi gick från 0-gradigt i går till minus 15 i morse. Det är elektronik och mekanik känsligt för. Man kan tycka att i Norrland fungerar det ändå. Men där ligger temperaturen konstant på minus hela vintern och det tål tågen bättre, säger Christer Ekelund.

Extrabussar

Arriva satte in ett tiotal extrabussar i morse.

– Men de räcker inte till, det är ett jättestort område.

ANNONS

Busstrafiken ska fungera normalt igen efter att ha legat nere under söndagen.

Bilar som fastnar

– Det var många som undrade varför. Men snöröjarna hade inte hunnit röja snön. Och så är det ofta privatbilister som fastnar. Då står de mitt i vägen eftersom det är snövallar på sidorna och vi kommer inte fram på smala vägar. Då kommer varken våra bussar eller snöröjningen fram.

Claes Keisu råder den som ska ta sig hem från jobbet i dag att vara ute i god tid.

– Har man den möjligheten är det bra att gå lite tidigare från jobbet. Det är också bra att kolla trafikläget på sl.se och inför morgondagen att ta reda på hur vädret bli. Då vet man om man måste förbereda sig på att resan kan ta längre tid, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.