ANNONS

Bromstens historiska graffitivägg restaureras

Så här såg Fascinate ut 1999.
Så här såg Fascinate ut 1999.
Så här ser graffitiväggen ut för tillfället.
Så här ser graffitiväggen ut för tillfället.
Målningen är inslagen i väv som skydd.
Målningen är inslagen i väv som skydd.
Nya konstverk har uppstått på målningens baksida...
Nya konstverk har uppstått på målningens baksida...
Graffitiväggen Fascinate i Bromsten blev den första i svensk historia att K-märkas. Den drygt 25 år gamla målningen är något väderbiten och ska därför restaureras på uppdrag av Stockholms stad.
ANNONS

Efter många turer fram och tillbaka stod det klart – graffitiväggen Fascinate får stå kvar när man bygger nya bostadsområdet Bromstensstaden. Verket tog några veckor att uppföra och konstnärerna Circle och Tariks huvudfokus var kanske inte dess beständighet. Målningen är därför märkt av väder och vind och Stockholms stad har anlitat en firma som arbetar med att bevara kulturarv – ofta kyrkokonst – till att undersöka och planera en restaurering av väggen.

– Det är det som är så speciellt med graffiti, den görs tillfälligt och är lite av en förgänglig konst. Det är betydligt vanligare i övriga Europa att man bevarar gatukonst, säger Anna Henningsson, verksamhetsansvarig för Disent AB, som undersöker målningen.

Under ett års tid har Anna Henningsson arbetat med att ta fram en metod för att på bästa sätt bevara den historiska gatukonsten. Bland annat har olika medel provats ut i laboratorium för att ta fram det som är bäst lämpat för väggen.

– Färgen sitter löst på vissa ställen, så det vi gör nu är att återfästa den så att målningen ser ut som den gjorde från början, säger Anna Henningsson.

Förbipasserande Spångabor har den senaste tiden lagt märke till att konstverket är inslaget i ett plastliknande material. Det är i själva verket en väv fäst på en byggnadsställning och ingår de tillfälliga, mer akuta åtgärder som genomförs innan restaureringen är klar.

– Väven är där för att säkra att målningen mår bra under tiden, för att undvika ytterligare slitage och skydda den mot byggverksamheten runt omkring. Byggnadsställningen är också där för att vi ska kunna utvärdera om den metod vi tagit fram fungerar, säger Anna Henningsson.

En av de som reagerat på väven är Spångabon Magnus von Philp, som också kämpade för att gatukonsten på väggen i Bromsten skulle få stanna.

– Jag samlade ihop 1 400 namn för att väggen skulle bli kvar, säger Magnus von Philp.

Han har ett ytterligare önskemål.

ANNONS

– Jag tycker att de borde göra en namnskylt där det står lite info, vem som har gjort den och så, säger Magnus von Philp.

Om det blir någon sådan skylt är ännu inte helt bestämt.

– Staden har funderingar kring att sätta upp en skylt på sikt. Det är möjligt att det kan bli en tillfällig skylt, som ersätts av en beständigare när parken färdigställs, säger Natascha Tofilovska, projektledare på exploateringskontoret.

Parken som målningen ska stå i är en del av Bromstensstaden, det nya bostadsområde som planeras i nuvarande Bromsten industriområde. När restaureringen är färdig och hur mycket den kommer att kosta kan staden ännu inte svara på.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.