Bromstens IP ska rivas-hundratals protesterar

Bromstens IP.
Bromstens IP.
Bromstens idrottsklubb har startat en protestlista mot stadens planer på att riva Bromstens IP för att istället bygga en skola.
– Vi hoppas vi får gehör, vi har bra argument och vi tycker att det här är feltänkt från stadens sida, säger Hans Pettersson, styrelseledamot i Bormstens IK.

Mitt i berättade förra veckan om stadens planer på att riva konstgräsplanen Bromstens IP för att istället bygga en skola.

Skolan är tänkt för 900 elever, som flyttar in i nya stadsdelen Bromstenstaden. 2008 fanns en skola med i planerna, men förslaget om skolan ströks. Nu har beslutet omvärderats och frågan om en skola har aktualiserats igen och den ska ligga på Bromstens IP.

Det var bara tre år sedan Bormstens IP invigdes efter att rustats upp för 12,2 miljoner kronor. Men på idrottsförvaltningen tycker man inte att det var en onödig investering.

– Det var annorlunda då. Vid den tidpunkten var det inte aktuellt med någon skola. Men konstgräsplanen var inte en onödig investering den har nyttjats av många och varit till stor nytta, sa Marina Högland, chef på idrottsförvaltningen, till Mitt i förra veckan.

Startat en protestlista

Nu pågår två namninsamlingar parallellt till en protestlista mot stadens planer. Under tisdagseftermiddagen hade över 250 namnunderskrifter samlats in, enligt Hans Pettersson, styrelseledamot i Bromstens IK.

Den ena namninsamlingen pågår på nätet och den andra med hjälp av papper och pennor i Bromstens centrum.

– Vi märker att det inte bara är vi från idrottsklubben som tycker att det är viktigt att planen finns kvar utan även Spångabor generellt tycker att det är viktigt, säger Hans Pettersson.

I slutet av veckan planerar idrottsklubben att informera om planerna i Bromstens centrum.

Idrottsklubben håller även på att ta fram ett eget förslag på var de tycker att det vore lämpligare att bygga en skola. Förslaget ska de lämna in till staden.

– Vi kommer att ta fram ett eget förslag om att det vore bättre att placera skolan i Bromstensgluggen istället, säger Hans Pettersson.

Han tror att de kommer att få gehör för förslaget och protestlistan.

– Ja, vi har så bra argument och vi tycker det är feltänkt av staden. Det är viktigt att värna om idrotten när man planera nya stadsdelar.