ANNONS

Kritikerna om guldbron: ”Ser absolut inte klok ut!”

Experterna om Slussens guldbro: "Ser inte klok ut"
Experterna inom färg, form och funktion – Claes Britton, Henrik Nerlund och Inger Glimmero Nordangård – sågar guldbron och dess utseende.
Guldbron är en vattendelare i dubbel bemärkelse.
Mitt i Södermalm har frågat tre Stockholmsdebattörer vad de tycker om den nya skapelsen vid Slussen.
– Jag tror man väljer guld för att det ska vara lite flashigt, säger Inger Glimmero Nordangård, färgkonsult på Arkitektupproret.
ANNONS

Gulbron håller just nu på att målas gyllene. I oktober ska den börja trafikeras.

Många stockholmare har åsikter om skapelsen vid Slussen, och nu har vi låtit tre debattörer dela med sig av sina åsikter kring färg, form och funktion.

Inger Glimmero Nordangård, färgkonsult och sekreterare i Arkitektupproret

Inger Glimmero Nordangård

– Guld, ja det kunde varit värre, den kunde ha varit svart. Guld är en varm färg som kan anknyta till Gamla stans jordfärger. Men jag är osäker på om det passar. Man brukar inte göra guldbroar, jag tror man väljer det här för att det ska vara lite flashigt. Vi får se hur det blir när det är klart.

– Men det är inte färgen som är det största problemet. Bron är alldeles för stor och platt och rak och jättekonstig. En stor modernistisk klump, det kanske hade fungerat i ett nytt område, men inte där, mitt i stan.

– Sen har vi miljöfrågan – ska man skicka efter en sådan stor sak från Kina när man pratar om hållbarhet? Jag hoppas inte att färgen innehåller koppar eller något annat skadligt som kan rinna ned i vattnet.

Henrik Nerlund, sekreterare Skönhetsrådet

Henrik Nerlund skönhetsrådet

– Det var ett spännande skådespel att se bron komma in, en intressant händelse i Stockholms historia. Men man kände direkt att den blev lite för stor och klumpig, det här är en av stadens känsligaste delar.

ANNONS

– När det gäller färgen hade vi gärna haft en större diskussion. Att den är guldfärgad är lite ”show” – men hur länge kommer man tycka det är snyggt? Guld och mässing var väldigt inne för tio år sedan, se på Nobelcentret som inte blev av eller guldfasaden på Sven Harrys museum. Jag tror det är farligt att gå för mycket på trender, bron måste ju uppfattas som finstämd även om 70 år. Nu får vi bara hålla tummarna för att den känns stilig även framöver, men jag är lite orolig.

Claes Britton, författare och journalist

Claes Britton

– Det ser absolut inte klokt ut. Det var en chock att se denna åttafiliga motorled som leder rakt in i Gamla stan. Det allvarligaste med guldbron är att den är utformad för ökad biltrafik i ett område som borde ha gjorts helt fritt från biltrafik. Avstängningar under ombyggnaden har också visat att det går utmärkt att klara oss utan genomfartstrafik genom Gamla Stan.

– Lösningen för Slussen borde ha utformats för gående, cyklande och den lilla kollektiv- och nyttotrafik som behövs i detta område. Det hade varit en modern, samtida lösning. Detta känns som en lösning från 1950-talet. Underverk måste inträffa om detta skall bli bra.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.