Bron där inte alla får gå

Om ett år invigs den vita Målbron vid Solna station. Men redan nu kan Vattenfalls anställda nyttja den för att passera spåren.

Orättvist, menar en läsare.

För ett par veckor sedan upptäckte Per-Ove Nelstrands son att det gick människor uppe på den vita bron vid Solna station. Konstigt, tänkte han, eftersom den ännu inte är invigd.

– När han gick fram och tittade hittade han ett kodlås vid en gallergrind, och ovanför satt en stor skylt med Vattenfalls logga, berättar Per-Ove Nelstrand.

Det visade sig att Vattenfalls anställda sedan en tid tillbaka har exklusiv tillgång till bron som ­leder till deras nya huvudkontor i Arenastaden.

– Det är väl bra för dem som behöver gena över spåren. Men den har byggts för skattepengar och då har vi den här frågan om gräddfiler för vissa, säger Per-Ove Nelstrand till Lokaltidningen Mitt i.

Det enda rätta vore att öppna upp bron för alla, menar han.

På Vattenfall vet man inte exakt hur man har fått förmånen att använda bron.

– Vi har en parkering på andra sidan spåren som är för de anställda och vi har fått tillstånd att använda bron för att ta oss till parkeringen och hit till oss. Det är för att vi ska slippa gå runt, säger Victoria Raft, presskontakt på Vattenfall.

Sandra Plavinskis, kommunikationsansvarig på Peab, som håller i bygget vid bron, reder ut frågetecknen.

– Det är en del av Vattenfalls anställda som har parkeringsplatser på den andra sidan spåren, och då har man gjort så att den gruppen har tillgång till bron under byggtiden. Vi har byggt en lång tunnel av containrar som de får gå i för att det ska vara säkert, säger hon.

Varför får inte alla gå där?

– Vi skulle gärna låta alla gå om det var tryggt och säkert. Nu är det en liten begränsad grupp som har tillgång och det kan vi hantera.

Hösten 2013 öppnar gångbron till Arenastaden för allmänheten.