ANNONS

Bron i Fittja blev ljus och trygg

Fatih Yesilekin vid bron i Fittja. Upprustningen beräknas kosta cirka 380 000 kronor.
Fatih Yesilekin vid bron i Fittja. Upprustningen beräknas kosta cirka 380 000 kronor.
Bron i Fittja kändes mörk, otrygg och var allmänt sliten. Men efter ett medborgarförslag av Fatihs och hans kompisar har den fått både sensorstyrd belysning och piggare färg.
ANNONS

I morgon onsdag invigs uppfräschningen och den nya belysningen på gångbron som går från centrumsidan av Fittja till Hornbach och före detta Coop Forum.

– Bron var grå och rostig och var verkligen dåligt upplyst på kvällar och nätter. Var man i Fittja och skulle till Hornbach eller Slagsta så kändes den otrygg. Det tyckte både jag och andra. Nu är det stor skillnad. Det är som en annan plats, säger 19-årige Fatih Yesilekin som bor i Alby.

Upprustningen kom till efter ett medborgarförslag. Men det var inte otrygghet som var utgångspunkten när Fatih och de anda i ungdomsfullmäktiges miljögrupp lämnade in sitt medborgarförslag.

– Vi ville testa en mer effektiv belysning på en bro i Botkyrka och det skulle vara led-belysning. Den här belysningen drar 80 procent mindre el än vanlig belysning, säger han.

Dessutom finns vissa finesser:

– Belysningen styrs av sensorer. På natten när få passerar dimmas belysningen ner till 20 procents ljusstyrka. Men om någon kommer och ska gå över bron så går den upp till 100 procent igen.

Miljögruppen lade ned god tid på att formulera sig innan de lämnade in medborgarförslaget. Sedan fick de dra sina idéer muntligen vid ett möte för samhällsbyggnadsnämnden som godkände förslaget. Förslag på broar som kunde få ny belysning togs fram.

– Fittjabron var den som kändes mest synlig vid en upprustning. Det är många som går på bron och många som åker förbi med bil.

Ungdomar från miljögruppen sommarjobbade med att måla om bron från grå till blå.

ANNONS

– Det känns bra att ha lämnat ett förslag som har blivit verklighet, säger Fatih Yesilekin.

Fakta

Nyberg inviger

Bron invigs onsdag den 29 februari klockan 18 av kommunalrådet Peter Nyberg (S).

I ett tält i Fittja centrum kommer under eftermiddagen ungdomsfullmäktige, kommunens barnombudsman och representanter för byggföretaget Hemgården att finnas.

Hemgården informerar då även om 62 bostadsrätter som ska byggas i Fittja.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.