ANNONS

Nya bron i Slussen blir i guld

Guldbro slussen
En liten del som visar på hur den stora nya huvudbron i Slussen kommer att se ut.
Den nya bron kommer byggas i ett stycke och sättas på plats via vattnet 2019.
Den nya bron kommer byggas i ett stycke och sättas på plats via vattnet 2019.
guldbro slussen
Träräcken är tanken att den nya bron ska ha.
Mitt i fick komma med bakom avspärrningarna och följa med på en båttur för att se den nya brodelen.
Mitt i fick komma med bakom avspärrningarna och följa med på en båttur för att se den nya brodelen.
Guldskimrande metall och träräcken. Nu finns det en prototyp för hur den nya huvudbron i Slussen ska se ut. Men först om tre år kan bilarna börja rulla på den.
ANNONS

På en ponton vid Stadsgårdskajen finns just nu en prototyp på Slussens nya huvudbro.

Mitt i fick följa med på en båttur ut till brodelen. Den ligger här för att projektgruppen ska få ett hum om hur bron ser ut på plats. Helt enkelt hur den smälter in i miljön.

– Det är väldigt viktigt att den fungerar på platsen. Att den till exempel passar ihop med kulören på husen i Gamla Stan, säger Lars Hansson, projekteringsledare för nya Slussen.

Färgen som valts är en guldskimrande metallic-lack. Ytan är lite skrovlig, som sandpapper ungefär.

– Vi är väldigt nöjda med färgen. När solen kommer fram så gnistrar den. Det är mycket grått här i Slussen, tanken är att bron ska lysa upp lite grann, säger Lars Hansson.

Den nya bron kommer byggas i ett enda stycke. Den kommer att levereras via vattnet och kommer att skjutas på plats år 2019. Skanska har vunnit upphandlingen att bygga bron, men exakt var den ska byggas är ännu inte klart.

Den kommer att bli 140 meter lång och 45 meter bred. På bron ska både, bilar, bussar, cyklar och gående kunna ta sig från Slussen till Gamla stan.

Slussen kommer bli helt färdigbyggd år 2025. Just nu rivs Katarinavägen och den östra bron. Vill man titta på rivningsarbetet finns det hål i byggplanket på flera ställen runt om Slussen.

Nästa vecka kommer även en ny utkiksplats öppna, där man till exempel ska kunna sitta på en bänk och följa arbetet när nya Slussen tar form.

ANNONS
Fakta

Så blir nya Slussen 

  • Stadsgårdsleden byggs över och ovanpå anläggs en ny park strax öster om Katarinahissen. Parken har utsikt över Saltsjön och Skeppsholmen och avslutas med terrasser ned mot Stadsgårdskajen. Bredvid parken uppförs nya kontorsbyggnader med bottenvåningar för t ex kaféer eller affärer.
  • Slusstorget är framtida Slussens centrala plats vid själva slussningen. Låga gång- och cykelbroar ramar in två bassänger som bildar ett torg av vatten.
  • Södermalmstorg får nya byggnader. Inte bestämt ännu hur dessa kommers tt se ut, men fasaderna ska till stor del vara transparenta. Husen är tänkta för t. ex. restauranger eller kulturaktiviteter.
  • Ryssgården behåller till stor del sin nuvarande utformning, men sätts i ett nytt sammanhang då det blir början på ett stråk som sträcker sig via Katarinaparken ned mot vattnet. Viktiga utblickar bevaras.
  • En ny bussterminal planeras inne i Katarinaberget. Bussterminalen byggs ihop med Saltsjöbanan och tunnelbanan. Bussterminalen är ännu ej klubbad politiskt.
  • Mer plats åt kollektivtrafik, gående och cyklister samt båttrafik för persontransporter.
Källa: Stockholm stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.