Glad bronsgubbe flyttade in i Vårberg centrum

Beth Laurin vid invigningen av sitt konstverk "Uppåt" i Vårberg centrum 28 september 2017.
Beth Laurin är glad över att "Uppåt" ska stå i Vårberg centrum
Beth
Beth Laurin vid sin bronsskulptur "Uppåt" i Vårberg centrum.
Vårberg centrum har fått en ny invånare: en glad man som tittar upp ur ett rör med armarna utsträckta.
I dag invigdes Beth Laurins bronsskulptur, mitt i gallerian.

”Uppåt” heter figuren, som ska stå i Vårberg centrum i ungefär ett halvår.

– Det är jätteroligt. På en sådan här plats får skulpturen möta människor mitt i vardagen, sa Beth Laurin.

Skulpturen är en del av konstsatsning för 16 miljoner som Stockholm konst nu gör i Vårberg. Sommaren 2018 ska man presentera vinnaren i den tävling som ska avgöra vilken konstnär som får skapa ett permanent konstverk här.

Projektet har fått kritik av Vårbergsbor som tycker att alla miljonerna borde gå till mer akuta behov än konst. Men kulturborgarrådet Roger Mogert ser det inte så.

– Vi ska satsa på konst här av samma skäl som man gör det på Östermalm. Det är ett sätt att tala om att Vårberg och andra förorter är lika viktiga platser som Stockholms innerstad, sa han när han klippt av det röda bandet runt bronsfiguren.

Pengarna till satsningen kommer från stadens markförsäljning i samband med bygget av bostadsområdet Hagastaden i norra Stockholm.

Vårberg får konstverk i världsklass

Kritik mot 16-miljonerskonsten i Vårberg

 

 

Fakta

Beth Laurins bronsskulptur för nomadliv

Beth Laurins skulptur ”Uppåt” är 130 centimeter hög och gjuten i brons.  Den är en förstoring av en cirka 13 centimeter hög skulptur från 2006. Skulptur I, som den då hette, var av fyra skulpturer som uttryckte olika känslotillstånd.

Stockholm konst beställde förstoringen 2015. I början av sommaren 2017 placerades den högst upp på Drottninggatan, vid Observatorielunden. I Vårberg ska skulpturen stå i några månader. Sedan ska den flyttas till en permanent plats. Vilken är inte bestämt.

Beth Laurin (född 1935) är utbildad vid Konstfackskolan och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon debuterade på Galleri Mejan 1974 och har haft en rad offentliga uppdrag. Exempel är ”Roligt i tuben”, en bildserie från 2008–10 i Slussens och Fridhemsplans t- banestationer. 2009 visades en stor retrospektiv på Konstakademien.

I år fick Beth Laurin en av Stockholms stads kulturpriser. Det delades ut i Stadshuset den 18 augusti.

Källa: Stockholm konst