ANNONS

Tjuven hade nyckel till Simons bostad

Det var obehagligt att inse att nycklar till lägenheten kommit i orätta händer, tycker Simon Ehrnlund, här med sonen Jack. Nu har han bytt lås.
Det var obehagligt att inse att nycklar till lägenheten kommit i orätta händer, tycker Simon Ehrnlund, här med sonen Jack. Nu har han bytt lås.
I höst har inbrotten ökat i både Skärholmen och Hägersten/Liljeholmen.

Nu storsatsar polisen i området för att sätta stopp för tjuvarna.

Simon Ehrnlund lyckades stoppa en okänd man på väg in i hans lägenhet.
ANNONS

Klockan var halv nio på morgonen för ett par veckor sedan. Simon Ehrnlund satt med sonen och tittade på tv när han hörde något vid dörren.

– Jag trodde först att det var tidningen, men kom sedan på att den redan hade kommit, säger han.

Genom dörrens titthål såg han en man med en stor nyckelknippa i handen. Precis när Simon satte handen på handtaget fick mannen in en nyckel och öppnade dörren.

– Först funderade jag på att springa och hämta en kniv, men jag tänkte på min son och att det vore dumt att provocera den här mannen.

Simon hann dock slå igen dörren och regla med kedjan. Mannen, som kan ha varit i 40-årsåldern och bar huva, sprang därifrån.

När Simon Ehrnlund skrev hyreskontrakt för några år sedan angavs att fem nycklar fanns, men han fick bara tre. Nu misstänker han att nycklarna har hamnat i ohederliga händer.

– Att någon verkar veta vart nyckeln går tre år senare och vill in är obehagligt. Nu har jag bytt lås, säger han.

Skärholmens närpolisområde har varit hårt drabbat av inbrott under hösten.

Av totalt totalt 84 inbrott eller försök till inbrott i söderort har 48 ägt rum där. I fjol var det bara 27 under samma period. Sista helgen i september drabbades tre lägenheter på Brantholmsgränd i Vårberg samma eftermiddag. Polisen i söderort har nu inlett en stor insats för att slå tillbaka mot tjuvarna.

ANNONS

– Vi riktar särskild uppmärksamhet mot personer som vi misstänker sysslar med den här typen av brottslighet. Dessutom fokuserar vi på områden som varit särskilt utsatta. Vi arbetar mer intensivt och ser till att informera och synas, säger Peter Nylind som leder polisens insats.

Satsningen pågår till årsskiftet. Normalt är november-december de månader då inbrotten ökar mest. Skulle man drabbas är det viktigt att polisen kan spåra godset. Därför uppmanas allmänheten att fotografera sina värdesaker.

– Ta bilder på dina smycken och serienumren på telefoner, datorer och ipads. Skicka bilderna till din mejl. Att bara leta efter ett stulet smycke är svårt, men har vi bild ökar chanserna rejält, säger Erika Frisell, förundersökningsledare.

Först funderade jag på att springa och hämta en kniv.simon ehrlund

Fakta

Bröt sig in hos flera i samma hus

Lördagen den 27 september anmäldes tre inbrott på Brantholmsgränd samma eftermiddag.

Två av inbrotten ägde rum hos grannar i samma hus. Bland annat stals en kamera, en surfplatta, nycklar, pengar och smycken.

Hur tjuvarna tog sig in är ett mysterium för polisen. En av ­lägenheterna hade säkerhetsdörr och de andra dörrarna var låsta med två lås.

Inga brytmärken fanns på ­någon av dörrarna, uppger polisen i Skärholmen.