Brotorpsskolan är hejare på fysik

Laget från klass 6 A som vann andra pris i Fysikums fysiktävling för årskurs 5-6 i Stockholm.
Vinnande lag. Tuva Wetterholm, Maja Ristic, Fanny Salmhofer och Edwin Coleman från Brotorpsskolan vann andra pris i Fysikums fysiktävling för årskurs 5-6 i Stockholm.
Brotorpsskolan är hejare på fysik. Två år i rad har klass 6 A hamnat i topp i Fysikums fysiktävling i Stockholm.
– Det är faktiskt barnen som har tjatat till sig att vi skulle vara med en gång till. Det var många som tyckte det var roligt. De som inte kunde vara med i ett lag förra ville vara med i år, berättar fysiklärare Anna Hellberg.

Fysikum på Stockholms universitet har flera år arrangerat fysiktävlingen för årskurs 5-6. Varje år tävlar 20 lag om ära och fina priser. Tävlingen är ett sätt att öka barn och ungas intresse för naturvetenskap.

– Vi har ju en uppgift att även nå ut till allmänheten. Långsiktigt är det för att väcka intresse för fysik bland barn och ungdomar, att de längre fram ska vilja studera fysik, säger Fredrik Hellberg på Fysikum, Stockholms universitet, som vill nå ännu fler.

Fysiklärare Anna Hellberg på Brotorpsskolan i Bagarmossen hade inte tänkt att anmäla några lag från sexorna i år. Klasserna deltog ju förra året och sista året på mellanstadiet är det mycket annat med nationella prov och betygssättning, men eleverna övertalade henne.

Anna Hellberg berättar att varje lag som deltar lägger ner mycket jobb.

– De har verkligen varit engagerade och suttit med sina experiment efter skoltid. De har valt sina experiment själva och fått hjälp med presentationen av mig.

Varje lag ska under tävlingen inför publik demonstrera ett fysikaliskt fenomen på fem minuter, genom ett experiment, modellbygge eller drama. I publiken sitter de andra tävlingsdeltagarna och juryn bestående av en fysikforskare, en representant för lärareutbildningen och en annan vuxen utan avancerade kunskaper i fysik.

Brotorpsskolans lag som tog hem andraplatsen i år bestod av Tuva Wetterholm, Maja Ristic, Fanny Salmhofer och Edwin Coleman.

– Vi hällde karamellfärg i två glas, ett med varmt vatten och ett med kallt vatten. Karamellfärgen blandas snabbare i det med varmt vatten för vattenmolekylerna rör sig snabbare där, berättar Edwin Coleman, som gillar NO och fysik extra mycket.

Anna Hellberg blev både överraskad och glad när Brotorpsskolan tog silver i år igen trots hård konkurrens.

– Ibland när man jobbar med naturvetenskap så går experimentet inte som man tänkt sig. Det gjorde det för den här gruppen som kom tvåa, allt klickad perfekt.

Fakta

Deltagande skolor i Fysikums fysiktävling 2016

deltagare

deltagare

Källa: Fysikum