ANNONS

Antalet anmälda brott minskar – men rånen ökar

Stationsområdet är särskilt brottsutsatt, enligt Emil Andersson.
Stationsområdet är särskilt brottsutsatt, enligt Emil Andersson.
Antalet anmälda brott i Väsby minskade med nästan 15 procent under 2018 jämfört med föregående år.
Samtidigt syns en kraftig uppgång i rånstatistiken, något som polisen fokuserar extra på.
ANNONS

Den generella brottskurvan dalar i Väsby. 2018 anmäldes 5 007 brott i kommunen, en minskning med 14,6 procent jämfört med föregående år då 5 873 polisanmälningar gjordes, visar färska siffror från polisen.

– Det är väldigt positivt. Många upplever att det är väldigt mycket brott som sker och känner sig kanske otryggare än de borde vara. Risken att utsättas för brott är väldigt låg, säger Emil Andersson, lokalpolischef i lokalpolisområdet Sollentuna.

I polisens sammanställning synas tre områden med extra noggrannhet: Våld på allmän plats, inbrott och rån. Brottstyperna är de som oroar invånarna i Väsby mest, enligt Emil Andersson.

– Det är de brotten som vi jobbat extra med i våra medborgarlöften och brott som folk upplever skapar mycket otrygghet.

Våldsbrotten minskar

Störst minskning syns i antalet anmälda våldsbrott på allmän plats. 2018 uppgick antalet anmälningar till 108, att jämföra med 158 år 2017. Minskningen hör samman med att polisen förstärkt närvaron i så kallade ”hot spots” – områden där mycket människor rör sig och där det sker mycket brottslighet, säger Emil Andersson.

– Det är en stor minskning och en trend vi ska försöka hålla.

Färre inbrott i fjol

De senaste åren har Stockholmsregionen och Väsby haft problem med stöldligor som reser in och opererar i området. Under 2018 har polisen arbetat med dold och synlig personal, haft med volontärer i insatsen och använt sig av en del taktiker som Emil Andersson inte kan undanröja.

Arbetet tycks ha gett resultat. Inbrotten minskade från 160 stycken år 2017 till 126 förra året.

– Sen kan man fråga sig om man bara flyttar problematiken – begår de inbrott någon annanstans då? Ja, så kan det vara. Men i sådana fall har vi i varje fall motverkat att de slår till mot de ställen som de ser som mest lukrativa.

ANNONS

Droghandeln oroar

Samtidigt som den generella brottskurvan pekar nedåt står polisen inför en rad utmaningar i Väsby. Under 2018 ökade antalet anmälda rån med hela 58 procent jämfört med föregående år, något som kan höra samman med en växande droghandel i kommunen.

– Citypolisen och polisen i Uppsala har arbetat ganska hårt mot droghandeln. Vi ser att individer som varit på andra ställen i Stockholm plötsligt dyker upp i Väsby. Alla de här öppna drogscenerna blir ett problem, det är mycket andra typer av brott som följer i deras spår. Det är ett av våra prioriteringsområden framöver.

Stationsområdet hårdast drabbat

Mest brottsdrabbat är kommunens centrala delar, med stationsområdet som epicentrum.

– Där kan vi se att på stråken till och från pendeltågsstationen har det skett en del personrån, med mera. Där jobbar vi mycket med kommunen för att trygga platsen, säger Emil Andersson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.