Sålde inget – fick 133554 kronor i bonus

En anställd på ett boende i Täby misstänks för att ha stulit ett bankkort och spelat bort pengar. – Vi har sett över rutinerna när det gäller personalens användande av boendes bankkort, säger kommunens socialchef Claes Lagergren.
Mannen låtsades ha sålt antivirusprogram för över en miljon kronor.
Mannen sålda antiviruslicenser för över en miljon kronor vilket gav honom en rejäl bonus från arbetsgivaren. Kruxet? Mannen hade inte sålt något alls utan bara lurats.

Bedrägerierna pågick i flera månader. Mellan februari till juni 2013 låtsades mannen, som är i 30-årsåldern, ha sålt antiviruslicenser för 1 135 680 kronor till en mängd olika företag, som redan var befintliga kunder.

Som tack för den fina försäljningen betalade arbetsgivaren, ett stort företag i Solna, ut provision samt bonus på sammanlagt 133 554 kronor.

Men till slut kom sanningen ikapp mannen. Företagen som mannen påstått hade köpt antiviruslicenser bestred nämligen de falska fakturor som mannens arbetsgivare skickat ut.

– Han skapade inga falska fakturor själv utan fick arbetsgivaren att göra det, eftersom de trodde att han sålt för de belopp han redovisade för dem, säger kammaråklagare Liselotte Nilsson.

När det väl kom fram att mannen bluffat om miljonförsäljningen sa han själv upp sig via brev.

Brottet, som åklagaren menar har skett uppsåtligen, systematiskt och varit svårupptäckt rubriceras som bedrägeri.

– För att räknas som grovt bedrägeri behöver man komma upp i fem basbelopp. Ett basbelopp är cirka 40000. Men det är ju ett allvarligt brott ändå, säger Liselotte Nilsson.

Som bevisunderlag finns flera falska fakturor på belopp mellan 56680 kronor upp till 907200 kronor.

Mannens före detta arbetsgivare har yrkat på att han ska betala hela summan på 133554 kronor samt ränta på hela beloppet från den 17 juni 2013 till idag.