Åkersbergabo startade brand på Finlandsbåt

Åkersbergabon greps av vakter som snabbt kunde släcka elden.
Åkersbergabon greps av vakter som snabbt kunde släcka elden.
En man i 20-årsåldern startade en brand på Finlandsfärjan M/S Baltic Princess. Sedan hotade han att spränga fartyget. Nu har han dömts till fängelse.

Åkersbergabon i 20-årsåldern har berättat att han var ”extremt påverkad” av alkohol och narkotika och upplevde att någon bankade på dörren till hans hytt och hotade att döda honom.

För att jaga bort den som bankade och påkalla vakternas uppmärksamhet, hävdar han, eldade han under en brandvarnare, men lyckades inte utlösa den.

”Extremt påverkad”

Då startade han i stället en brand, på ett bord i hytten, med hjälp av bland annat toalettpapper.

Händelsen inträffade vid tvåtiden på natten i början av november förra året, på Tallink Siljas fartyg M/S Baltic Princess som var på väg till Sverige.

Branden fick fart på fartygets vakter som tog sig in i hytten, släckte elden, satte handfängsel på den unge mannen och stoppade honom i en cell. Enligt vakterna brann det med decimeter höga lågor i den i övrigt helt mörka hytten. Åkersbergabon greps fullt påklädd med en tändare i handen.

Decimeterhöga lågor

Efter gripandet hotade Åkersbergabon att spränga fartyget och döda vakterna och deras familjer.

Nu har han dömts för bland annat sjöfartssabotage och hot mot tjänsteman till två månaders fängelse. Dessutom ska han betala motsvarande nästan 18 000 kronor i skadestånd till rederiet.

Enligt en utredning från Transportstyrelsen bedöms risken för att branden kunnat sprida sig som ”mycket låg men kan inte uteslutas”.

Branden utredd

”Eftersom rökdetekteringen i hytten fungerade, hyttdörren var stängd och fartygets säkerhetsorganisation snabbt skickade personal till hytten, fick inte branden fäste” skriver utredaren.

Åkersbergabon har dömts flera gånger tidigare, bland annat för våldsbrott och narkotikabrott.

Av utredningen framgår att han redan på färjan till Finland fick tillbringa större delen av resan i fyllecell, efter att dagarna innan ha använt kokain, heroin, amfetamin, hasch och narkotikaklassat läkemedel och sedan druckit alkohol.

Enligt en undersökning led han inte av någon allvarligt psykisk störning när han tuttade eld i hytten.