Åklagare vill se hårdare straff i kyrkohärvan

Kyrkan i Hallunda.
Kyrkan i Hallunda.
33 dagars rättegång är inbokad.
Nu är den stora rättegången om miljonbedrägerier med koppling till Sankt Petrus och Sankt Paulus kyrka i Hallunda igång i hovrätten.
Åtta av de dömda, däribland tidigare kyrkoledaren, har överklagat tingsrättens dom. Det har även åklagarna som yrkar på strängare straff.

Åklagarna yrkar på strängare straff för den nu avsatte kyrkoledaren. Han dömdes förra året till fängelse i tre och ett halvt år för bland annat för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. Enligt domen från i juni förra året ska kyrkoledaren tillsammans med andra dömda vara med och betala en stor del av skadeståndet på drygt 6 miljoner kronor till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Utöver det 1,2 miljoner kronor som han enligt domen lurat till sig för egen vinning i sjukersättning.

Men åklagarna yrkar på ännu hårdare fängelsestraff. De menar att kyrkoledaren under en av åtalspunkterna även ska dömas för grovt bedrägeri i stället för medhjälp. Enligt åklagarna har han agerat i samförstånd med en annan åtalad person när han undertecknat formulär som sedan skickats till Försäkringskassan. Därför menar åklagarna att kyrkoledaren istället är en medgärningsman.

Åklagaren: ”Satt i system”

– Genom kyrkan och ideella föreningar knutna till kyrkan har utbetalningar beviljats ur välfärdssystemet. Personer har påståtts arbeta för föreningarna, vilket utredningen visar att de inte har gjort. Man har satt detta i system, brotten har pågått under längre tid och varit svåra att upptäcka, sade kammaråklagare Eva Wintzell vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm i ett pressmeddelande inför tingsrättens dom i juni förra året.

Kyrkoledaren hävdar oaktsamhet

Kyrkoledaren i Sankt Petrus och Sankt Paulus syrisk-ortodoxa kyrka förklarar sig dock oskyldig och i yrkandet som han lämnat in till hovrätten tillsammans med advokaten skriver de att ”tingsrätten gjort en felaktig värdering av bevisningen och hans bristande uppsåt/oaktsamhet.”

Kyrkoledarens advokat Henrik Ohlson Lilja sade till Lokaltidningen Mitt i efter tingsrättens dom att de skulle överklaga. De hävdar att myndigheterna varit otydliga i sina krav när de varit på plats i kyrkan. Att representanterna för Arbetsförmedlingen inte i praktiken jobbat efter de uppsatta reglerna.

– Folk som haft bidrag har varit frånvarande kanske två-tre dagar i veckan för att söka jobb. Sedan kommer höga chefer nu och säger att ”nej, så där mycket ska du inte söka”, sade advokaten Henrik Ohlson Lilja.