Åklagaren: Misstänkt ville tysta mordvittne

Polisens tekniker på plats i Rikstens friluftstad den 7 november.
Polisens tekniker på plats i Rikstens friluftstad den 7 november.
Enligt åklagaren Stefan Creutz fanns ingen stor plan bakom mordet i Rikstens friluftstad utanför Tullinge.
Nästa måndag ska fallet upp i domstol.
Enligt Stefan Creutz ska en av de misstänkta också ha försökt att få hjälp att tysta ett vittne.

Det var på tisdagsförmiddagen den 7 november som polisen fick larm från bostadsområdet i Rikstens friluftsstad. En man knivhöggs då så svårt att han avled. Enligt åtalet som lämnats in till tingsrätten högg den mordmisstänkte 24-åringen mannen upprepade gånger. Den andre mannen, också 24 år gammal,  som är misstänkt för medhjälp till mord, ska enligt åtalet även han ha deltagit i misshandeln, beväpnad med antingen en kniv eller något annat järnföremål.

– Jag har väckt åtal mot en person för mord och mot en person för medhjälp till mord, säger åklagaren Stefan Creutz.

Huvudmisstänkt: ”Började attackera oss”

Flera personer blev vittnen till händelserna. Mordet föregicks av ett bråk i en lägenhet och fortsatte sedan utomhus. På mordplatsen hittade polisen två knivar, en kockkniv och en filékniv. Mannen som är misstänkt för mord nekar till brott och har i förhör hävdat att han handlade i nödvärn:

”Människan som gått bort började attackera oss i vårat sällskap. Vi hamnade utanför lägenheten och jag trodde polis var på väg. Jag såg grannar som var oroliga” säger den huvudmisstänkte i ett av polisens förhör.

Flera personer blev vittnen till händelserna i Rikstens friluftsstad.

Vad är det för motiv bakom mordet?

– Vi kanske inte ska gå in på motivet nu, men det är ingen stor plan bakom vill jag påstå. Man kan säga att det är en plötsligt uppflammande händelse som gått överstyr, säger Stefan Creutz till Lokaltidningen Mitt i.

Tysta vittne

Enligt åklagaren ska mannen som är misstänkt för medhjälp till mord också ha försökt att få en annan man på häktet att tysta ett vittne till det misstänkta mordet med hot eller våld. Männens ska ha talat om detta på häktet i Flemingsberg den 28 december förra året.

Häktesvakten hörde

Enligt åtalet ska den andre mannen då också ha erbjudit sig att göra detta åt 24-åringen som är åtalad för medhjälp till mord. En vakt på häktet hörde dem tala och vittnar nu mot männen i fallet där de ville tysta vittnet.

Förnekar

Den misstänkte för medhjälp förnekar brott och har enligt åklagaren valt att inte svara på några frågor i övrigt. Rättegången börjar nästa måndag och fyra förhandlingsdagar är inplanerade.