Erik Andersson (M): Viktigt att polisen får fast rånarna

Kommunalrådet Erik Andersson (M) reagerar på otryggheten som skapas efter det brutala rånet med pistol och machete vid Byängsskolan i Täby den 2 augusti 2019.
Kommunalrådet Erik Andersson (M) har fått frågor om kommunens agerande efter brutala rånet med pistol och machete vid Byängsskolan i Täby.
Kommunalrådet Erik Andersson (M) är förfärad över det brutala rånet vid Byängsskolan.
– För att känslan av otrygghet inte ska få fäste är det viktigt att polisen får fast de misstänkta.

Det var i förra helgen som ett rånargäng överföll och hotade en handfull tonåringar och tre vuxna vid Byängsskolan i Täby.

En av de drabbade ungdomarna har berättat att rånarna satte en pistol mot huvudet på offren och att rånarna också hotade dem med machete, kniv och batong. Ett av offren tvingades att klä av sig och överlämna sina märkeskläder.

”En förskräcklig upplevelse”

Vad tänkte du när du fick höra att det skett ett sådan här brutalt rån i Täby?

– Det är en förskräcklig upplevelse för de drabbade och hemskt att det ska behöva hända. Jag hoppas att polisen får fast de här kriminella personerna. Att råna en annan person är överhuvudtaget fel och det här specifika rånet var väldigt grovt, säger Erik Andersson (M), kommunalråd i Täby.

Många har Mitt i Täbys läsare har uttryckt stark oro över vågen av ungdomsrån och särskilt det senast inträffade. Erik Andersson säger att han förstår att en sådan här händelse kan skapa otrygghet.

– Det är klart att alla som har barn blir orolig efter en sådan här händelse, men i grund och botten är Täby en trygg kommun att leva och bo i. Men för att känslan av otrygghet inte ska få fäste är det också viktigt att polisen får fast de misstänkta.

Kommunens agerande vid sådana här händelser?

Erik Andersson har också i rollen som kommunalråd fått frågan om hur kommunen agerar efter rånet.

– Många frågor vad kommunen gör, men kommunen har ju inte i uppdrag att utreda brott. Men samtidigt är trygghet ett samspel mellan polis, kommun och civilsamhället, säger han.

”I grund och botten är Täby en trygg kommun att leva och bo i. Men för att känslan av otrygghet inte ska få fäste är det också viktigt att polisen får fast de misstänkta.”

Kommunalrådet Erik Andersson (M)

Erik Andersson: Behövs fler synliga poliser

Erik Andersson betonar också att han som företrädare för Moderaterna driver partilinjen att det behöver utbildas fler och synligare poliser. Han tycker inte att staten som har ansvar för polisutbildningen klarar av uppdraget.

– Jag skulle gärna se en utveckling där polisen blir mer kommunal med anledning av att staten inte levererar den trygghet man kan förvänta sig.

– I många andra länder har man en kommunal polis.

Kommunala ordningsvakter måste täcka upp

Han beskriver det som att bland annat Täby kommun får gå in och täcka upp eftersom polisen inte hinner att rondera tillräckligt för att förhindra brott och otrygghet. Täby kommun har alltså egen kommunal ordningsvakter.

– Ja. De ronderar vid särskilda tillfällen, men sedan har vi också ordningsvakter som bevakar kommunala fastigheter och otrygga platser. Ibland så tar de en extra runda. Täbyalliansen har också beslutat om en utredning för att se hur vi kan använda de resurser vi lägger på trygghet effektivare och att ordningsvakterna blir mer synliga runt om i kommunen.

Kräver hårdare tag mot unga brottslingar

Han efterlyser också hårdare straff i preventivt syfte och slopad straffrabatt för unga brottslingar. Ungdomar som begår rån och andra brott ska inte få lindrigare straff än vuxna kriminella, anser han.

– Vi har sett en utveckling där man använder sig av yngre för att de får lägre straff eller inget straff alls.

Erik Andersson uppmanar också alla Täbybor att tipsa polisen om de kan sett eller hört något som kan vara en liten pusselbit för att lösa det det brutala rånet.

– Polisen brukar prioritera rån mot unga. Förhoppningsvis lägger de resurser på att lösa det här.