Anklagade man för våldtäkt – nu döms Nackakvinnan

Nacka Tingsrätt. Nya lokaler
Mannen var oskyldigt anklagad för våldtäkt i drygt tio år
Mannen anklagades för våldtäkt och satt under en tid häktad.
Dagen före rättegången drog Nackakvinnan tillbaka anklagelserna, samlaget hade skett frivilligt, det var inte fråga om våldtäkt.
Nu döms kvinnan till fängelse.

Den i dag 27-åriga kvinnan gjorde 2006 en anmälan om att hon utsatts för en våldtäkt av en man i juli det året, då hon var 15 år. Redan då visste hon, enligt domen, att det inte var en våldtäkt. Allt därefter gick så fort att hon inte visste hur hon skulle ta sig ur det eller ta tillbaka det hon sagt, framgår av domen.

När förundersökningen lades ned 2006 kände hon sig enligt domen lättad men när förundersökningen återupptogs 2015 ansåg hon att det var bättre att hålla fast vid lögnen än att erkänna att hon ljugit i alla år.

Tog tillbaka anklagelsen

Först när det var dags för rättegång i april 2017 tog hon tillbaka uppgifterna eftersom hon inte ville att en oskyldig skulle hamna i fängelse.

För den anklagade mannen fick utpekandet stora konsekvenser. Enligt domen förlorade han arbetet, sin bostad, möjligheter att ta lån, sin partner och stora delar av sin umgängeskrets. Det framgår också av domen att mannen under tiden han satt häktad påverkat hans psykiska mående mycket negativt och han har fortfarande inte återhämtat sig ekonomiskt och socialt. Anklagelserna har inte gått att ”tvätta bort”, säger han enligt domen, och han har även hängts ut på internet.

Kan ge två års fängelse

Straffet för falsk tillvitelse är fängelse i högst två år. I det här fallet väger Nacka tingsrätt in att Nackakvinnan är tidigare ostraffad, har erkänt att hon ljugit och att hon har visat stor ånger. Enligt tingsrätten har kvinnan inte heller haft för avsikt att skada eller kränka mannen. Tingsrätten har kommit fram till att skyddstillsyn kombinerat med två månaders fängelse är lämpligaste straffet.

Nackakvinnan döms även att betala 179 482 kronor i skadestånd till mannen.

Peter Nilsson är mannens advokat:

– Vi kommer att överklaga, det är alldeles för lågt straff, det ska vara ett betydligt strängare straff.

I övrigt har Peter Nilsson och hans klient valt att inte ge fler kommentarer.

Det är ett väldigt ovanligt ärende som fått enorma konsekvenser för målsägande

Fredrik Karlsson, kammaråklagare

Åklagaren i målet är kammaråklagare Fredrik Karlsson:

– Det är ett väldigt ovanligt ärende som fått enorma konsekvenser för målsägande. Påföljden är för låg, jag har överklagat den. Min hållning är att det ska vara närmare två års fängelse.

– Jag tycker att några omständigheter är märkliga i det här ärendet. Första gången hon gjorde anmälan var hon 15 år, tio år senare vidhåller hon alla uppgifter. Det blir intressant att se vilken bedömning hovrätten kommer fram till.

Susanne Glendor Mascmann är Nackakvinnans advokat:

– Min klient har erkänt, frågan är påföljden och skadeståndet. Åklagaren har överklagat målet, det kommer till förnyad prövning. Vi har tid kvar att ta ställning till om vi ska överklaga.

Justitiekanslern har sedan tidigare beviljat mannen ersättning för tiden han suttit häktad och för förlorad arbetsinkomst med drygt 650 000 kronor.