Apotek i Åkersberga slog larm om knarkläkare

Personal på apotek i Åkersberga blev misstänksamma när mannen återkom flera gånger.
Personal på apotek i Åkersberga blev misstänksamma när mannen återkom flera gånger.
En 48-årig läkare som nyligen dömdes till mer än sex års fängelse för grovt narkotikabrott försökte hämta ut stora mängder knarkklassad medicin från apotek i Åkersberga. Men personalen anade oråd.

2016 klev en läkare in på ett av apoteken i Åkersberga. Med sig hade han fyra andra personer som han beskrev som patienter.

Läkaren bad att få fyra förpackningar narkotikaklassad medicin till var och en – enligt apotekaren ”jättestarka mediciner och ”enorma mängder”.

”Enorma mängder”

Men det var först sedan läkaren återkommit flera gånger med liknande önskemål som apotekaren blev misstänksam och anmälde honom till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Nu har läkaren, en 48-årig man med mottagning i Solna, dömts för bland annat grovt narkotikabrott. Detta för att han har felaktigt skrivit ut och hämtat stora mängder narkotikaklassade läkemedel på olika apotek.

65 000 tabeletter

Enligt domen i Solna tingsrätt handlar det bland annat om motsvarande 1,7 kilo oxikodon, närmare ett kilo tramadol och 455,4 gram kodein samt närmare 65 000 tabletter bensodiazepin.

Läkaren nekar till brott.

Enligt vittnesmål hade läkaren ”en stor säck” på sin mottagning som han sålde medicinen från. Av domen framgår också att han via Swish tagit emot hundratusentals kronor som betalning för langningen.

Skickade pengar till Dubai

I samband med den felaktiga förskrivningen utnyttjade läkaren, enligt åklagaren, läkemedelssubventioner på motsvarande 1,7 miljoner kronor och kunde under samma tid bland annat sätta in motsvarande 1,8 miljoner kronor på ett konto han öppnat i Dubai.

2017, efter flera anmälningar till IVO, fick 48-åringen sin läkarlegitimation indragen och i maj senare samma år greps han misstänkt för brott.

48-åringen dömdes av Solna tingsrätt till fängelse i sex år och fyra månader.