27-årig Sundbybergsbo döms för penningtvätt

kollage penningtvätt
Mannen döms nu till 11200 kronor i dagsböter för penningtvättsbrott.
Mannen ska ha godkänt att 354.000 kronor fördes vidare via hans bankkonto.
Nu döms han till 11200 kronor i dagsböter för penningtvättsbrott.

Enligt domen vilseleddes East West Bank i USA, den 8 april 2015, att felaktigt överföra 606.477 kronor från en kund i banken till ett bankkonto som tillhör en 42-årig Nackabo.

Nackabon förde sedan pengarna vidare till andra konton. 354.000 av dem sattes in på ett konto som tillhör en 27-årig Sundbybergsbo.

Även han förde sedan vidare pengarna, och satte bland annat in 175.000 kronor på ett konto som tillhör en 42-årig man från Malmö.

Nackabon menar att pengarna kom in på hans konto från en stamkund som ville investera i den restaurang, i en annan kommun, som han drev 2015. Stamkunden ville enligt Nackabon ha 70 procent av restaurangen, vilket Nackabon tyckte var för mycket och han förde därför tillbaka en del av pengarna till ett konto som han fick av stamkunden. Överföringen märktes med ”här är bilpengarna”.

Resten av pengarna skulle Nackabon få låna för att renovera restaurangen. Han menar att han inte hade någon aning om att det rörde sig om brottsliga pengar.

Mellanhand vid bilköp

Sundbybergsbons förklaring till de stora summorna som hamnade på hans konto är att en avlägsen bekant skulle sälja sin bil och denne frågade om han kunde få använda Sundbybergsbons konto efter som Sundbybergsbon och köparen hade samma bank.

Inte heller han påstår sig ha förstått att pengarna kom från någon brottslig verksamhet.

Malmöbon döms nu för penningtvättsbrott. Både Sundbybergsbon och Nackabon döms för grovt penningtvättsbrott och ska nu betala 11200 kronor vardera i dagsböter.

Alla männen nekar till brott.