6-åring hittade hasch på gatan i Hässelby gård

Liten pojke hittade knark på Hässelby torg.
Polisen tar narkotika i beslag i stort sett varje dag i Hässelby gård.
I måndags hittade ett sexårigt barn ett paket på gatan nära torget i Hässelby gård.
När mamman fick se det visade det sig innehålla en klump hasch.
– Som förälder blir man orolig, säger mamman till Mitt i.

Hässelby gård sedan länge känt som en av de mest utsatta platserna i Västerort när det handlar om narkotikaförsäljning.

– Vi gör beslag där i stort sett varje dag. De gömmer mindre mängder narkotika på vinst och förlust, för att minska risken att bli tagen med innehav, berättar Patrik Esterling på Vällingbypolisen.

De gömmer mindre mängder narkotika på vinst och förlust

Patrik Esterling

I måndags hittades ett av paketen på gatan nära torget i Hässelby gård. Inte av en tilltänkt köpare – utan av ett sexårigt barn.

– Som förälder blir jag orolig, tänk om ett barn utan vuxet sällskap hade hittat paketet och stoppat det i munnen, säger mamman till Mitt i.

Rådigt ingripande

Mamman tog kontakt med polisen som bad henne hålla paketet tills de kom. Patrik Esterling berömmer hennes handlande som rådigt.

– Det är inget krav, men det förenklar givetvis för oss. Det är upp till var och en vad man är bekväm med, en kontakt med polisen är väl det allra minsta vi begära. Sedan kan man tillsammans med operatören komma fram till en bra lösning, säger Patrik Esterling.

Mamman till barnet som hittade haschpaketet efterlyser nu mer närvaro av polis och väktare på kvällstid i Hässelby. Och vanliga föräldravandringar.

– Vi är många föräldrar som önskar att det kändes lite tryggare att låta sina barn växa upp här, säger hon.

Hässelby gård prioriterat

Just synligheten har polisen satsat extra på i Vällingby lokalpolisområde i år. Och efter att situationen blivit bättre vid Brommaplan är Hässelby gård just nu polisens högst prioriterade område. Men de kan inte lösa problemen ensamma, poängterar Patrik Esterling

– Det är en djup problematik som kräver samarbete mellan många samhällsaktörer. De som sysslar med narkotikaförsäljning är inte sällan under 15 år, säger Patrik Esterling.