16-åring jackrånad – domen kom efter två och ett halvt år

Sergels torg.
Sergels torg.
16-åringen blev omringad av tre killar och rånad på sin nya, dyra jacka.
Först två och ett halvt år senare kommer domen.
– Jag kan inte svara på varför det tagit tid, säger åklagare Amanda Chafira.

Det var i mitten av december 2017 som en då 16-årig Sollentunakille befann sig i CIty för att julhandla med några kompisar. Han hade på sig sin nya Canada Goose-jacka, som han köpts på NK för 8000 kronor.

När de gick i Sergelgången på väg mot Gallerian mötte de en grupp jämnåriga ungdomar. En av dem kom fram till 16-åringen och sa ”snygg jacka”. Därefter la han armen om honom och bad honom komma med.

Omringad

16-åringen tvekade och blev då tvingad tillbaka mot Sergels torg. Han blev sedan omringad av tre killar. En av dem skallade honom och han fick ta av sig jackan. Därefter sprang alla tre därifrån mot T-centralen.

Rånarna fastnade på övervakningsbilder i T-centralen och på Slussen. 16-åringen kunde lämna signalement på en av rånarna som stämde med bilderna, där man ser dem springa mot spärrarna vid T-centralen. Det råder enligt tingsrätten ”inget tvivel” om vilka de är.

Sen dom

Ändå var det inte förrän den 19 juli som domen föll. Åklagare var Maximilian Berg Molin, som är på semester.

– Jag kan tyvärr inte svara på varför det dröjde eftersom det inte är mitt ärende, säger Amanda Chafira som svarar på frågor under hans bortovaro.

De tre rånarna, som när brottet begicks också var 16 år, döms till ungdomsvård eller ungdomstjänst. De ska tillsammans betala skadestånd till Sollentunabon på 16 000 kronor.