18-åring fick en tillsägelse – svarade med att hota med machete

Mannen utvisas.
18-åringen döms till skyddstillsyn.
En 18-årig man från Skärholmen döms för att ha knivhuggit en man vid Hägerstensåsens tunnelbana i maj. Två månader innan hade han också hotat en man med machete vid en förskola vid Gullmarsplan.

I maj mötte den 18-årige Skärholmsbon och hans kompis ett annat kompisgäng vid Hägerstensåsens tunnelbana. Efter att 18-åringen frågat om han fick köpa droger uppstod ett bråk mellan 18-åringen och en man i det andra gänget.

Det slutade med att 18-åringen knivhögg den andra mannen i huvudet, ryggen och benet.

Ska vi ta det här och nu

18-åringen när han fick en tillsägelse

I förhör har 18-åringen berättat att den andre var aggressiv, höll fast och tog strupgrepp på honom – och att knivhuggen därför var nödvärn.

Men Södertörns tingsrätt tycker att 18-åringens våld var alltför grovt för att kunna handla om nödvärn och han döms därför för grov misshandel.

Hotade man vid förskola

Två månader tidigare, en natt i början av mars, hamnade samma 18-åriga Skärholmsbo också i bråk.

Han satt på en förskolegård vid Gullmarsplan när en förbipasserande sa åt honom att inte vara där. Det fick 18-åringen att tända till och bli arg:

– Ska vi ta det här och nu, ska han ha sagt till den förbipasserande mannen och hotat honom med en machete.

18-åringen säger att han inte minns händelsen. Han döms trots det för olaga hot.

Han döms även för ringa narkotikabrott och ringa vapenbrott för att vid ett annat tillfälle haft en soft air gun på sig.

Han döms till skyddstillsyn och ska genomgå vård och behandling vid frivården. Han ska också betala 37 500 kronor i skadestånd till mannen som knivhöggs på Hägerstensåsen och 7 000 kronor i skadestånd till mannen som blev hotad vid Gullmarsplan.