37-åring döms för att ha kört svarttaxi

Mannen döms för att ha kört en man från Stureplan till Fridhemsplan.
Mannen döms för att ha kört en man från Stureplan till Fridhemsplan.
Tidigare i år stoppades en 37-åring av polisen på Karlbergsvägen efter att han kört en person från Stureplan. Han var då ansluten till den nedlagda tjänsten Uberpop som han då trodde var en laglig tjänst. Men nu döms mannen till dagsböter.

En 37-årig man döms för att ha kört svarttaxi mellan Stureplan och Fridhemsplan. Han blev stoppad på Karlbergsvägen den 9 januari i år och han döms mot sitt nekande. 37-åringen hade, enligt egen utsago, pluggat sent in till natten på Universitetet och bestämde sig för att åka till McDonalds vid Kungsgatan eller Fridhemsplan innan han åkte hem till Kista. Men istället plockade han upp en person vid Stureplan som ville bli körd till en plats i närheten av Fridhemsplan.

Han uppger i rätten att att syftet med körningen var att köra hemåt och dela på kostnaderna. Men rätten skriver att körningen innebar en omväg och att 37-åringen måste haft avsikten att köra mot betalning. Han har som rätten skriver ställt sig själv och sitt fordon till förfogande för andra som på beställning kan bli körda dit de vill – och eftersom att han saknar taxilegitimation blir gärningen brottslig.

37-åringen var ansluten till den omtalade och nu nedlagda tjänsten Uberpop och skjutsat folk mot betalning under ett halvårs tid. Han menar vidare att han inte bör dömas eftersom han gjort vad han kunnat för att ta reda på om tjänsten varit laglig. Han ska ha kontaktat Trafikverket, Transportstyrelsen och Trafikpolisen och hänvisade till mejl som polisen skrivit i september där de skriver att ”tjänsten inte är olaglig ännu”. Tingsrätten menar att det krävs mycket för att bli friad genom ”ursäktlig villfarelse” och att det heller inte räcker med de frågetecken som florerade kring Uberpop i media.

Han döms till olaga taxitrafik och brott mot taxitrafiklagen med påföljden dagsböter 50 å 50 kronor.