18-åring döms för uppgörelse i Runby

attunda
En man döms för attack med macheteliknande föremål av Attunda tingsrätt.
En artonårig man ska ha attackerat en 20-årig man med ett macheteliknande föremål i januari i år. Nu döms han för ringa narkotikabrott och grov misshandel.

Åklagaren yrkade på att artonåringen skulle dömas för grov misshandel efter att ha attackerat 20-åring med en machete eller ”ett annat eggvasst tillhygge” vid Hemköp i Runby centrum. 20-åring blev skuren på både ett ben och en arm och fick smärta och sårskador.

De båda männen är bekanta sen tidigare men hade inte träffats på ett år. Samma dag som misshandeln ska ha skett skickade 18-åringen ett meddelande till 20-åringen där han skrev ”hört du sitter och snackar om mig vi kan mötas och lösa lite grejer sätt på dig skyddsväst”. 20-åringen svarade att han inte hade pratat om 18-åringen och senare samma dag kom de överens om att mötas vid Hemköp i Runby.

Runt klockan nio på kvällen anlände 18-åringen till Hemköp i en bil tillsammans med flera bekanta i två andra bilar. Han var iklädd en luva som delvis skymde hans ansikte och var beväpnad med ett eggvasst knivföremål som var betydligt längre än en vanlig kniv. Det är möjligt att det rör sig om en machete men det har inte utredningen kunnat klargöra.

Enligt båda männen ville 18-åringen att 20-åringen skulle komma till bilen för att de skulle kunna lösa sina mellanhavanden där. Därefter ska 18-åringen ha sprungit mot 20-åringen som lyfte sitt ben och sparkade 18-åringen i bröstet.

18-åringen ska då ha huggit 20-åringen i vänster ben och vänster arm för att därefter snabbt lämna platsen i en bil. 20-åringen fördes till Danderyds sjukhus och har fått bestående ärr efter sårskadorna. Skadorna bedömdes inte som livshotande.

Enligt åklagaren ska brottet bedömas som grovt eftersom det handlar om en livsfarlig gärning. Åklagaren yrkade på att 18-åringen ska betala drygt 80 000 i skadestånd till 20-åringen för bland annat skada och verk, kränkning och förlorad arbetsinkomst.

18-åringen döms även för innehav av cannabisharts i mitten februari. Han har erkänt båda brotten men menar att misshandeln är av normalgraden.

Attunda tingsrätt beslutade att mannen ska dömas till fängelse i två månader och skyddstillsyn med ett behandlingsprogram mot drogmissbruk. Därtill ska artonåringen betala ett skadestånd på drygt 50 000 kronor till 20-åringen.