17-åring dömd – våldtog två tjejkompisar

Gärningsman silhuett attunda tingsrätt
17-åringen döms för barnvåldtäkt och våldtäkt. Nya samtyckeslagen har vägts in i domen.
Åtalade 17-åringen döms för våldtäkt av barn samt även för att ha våldtagit en tjejkompis. Han döms på grund av sin ringa ålder till nio månaders ungdomsvård samt ungdomstjänst.

Det var i slutet av oktober förra året som den då 16-årige pojken tvingade sig på en 14-årig tjejkompis, enligt domen. Han och flickan väntade på en killkompis i en skogsdunge i Täby och under tiden drack de starksprit. Flickan har sagt i förhör att hon var kraftigt berusad och inte ville ha sex med honom. Han förgrep sig på henne i skogen.

17-åringen har senare samma dag, när de var hemma hos killkompisen, våldtagit flickan igen. 17-åringen har, enligt domen, sagt att han kände till att flickan var under 15 år när det hände. Han döms därför för två fall av våldtäkt mot barn.

Våldtog tjejkompis

Tingsrätten anser däremot inte att det är styrkt att 17-åringen har utnyttjat den berusade flickan i en utsatt situation, men skriver i domen att det ändå finns tillräckliga skäl att bedöma det som våldtäkt eftersom det saknades ömsesidigt samtycke.

17-åringen döms också för att ha våldtagit en annan tjejkompis. Våldtäkten skedde, enligt domen, när hon och två andra kompisar sov över hemma hos honom i Åkersberga i augusti förra året. De sov då i samma säng och målsägande vaknade till av att den tilltalade bland annat tryckte in sina fingrar i hennes underliv.

Nya samtyckeslagen har vägts in

Enligt domen har målsägande berättat att hon blev chockad och rädd och därför inte gjorde motstånd under övergreppet. Åklagare Rickard Wahlqvist bedömer att den nya samtyckeslagen har haft betydelse för tingsrättens bedömning av det som hände i Åkersberga.

– Målsägande har inte velat medverka. Den gamla lagstiftningen tog mer sikte på att man var i en utsatt situation eller att man utövade våld och tryckte ner.

Hörde vad som hänt 14-åringen

Först när hon fick höra vad pojken gjort mot 14-åringen i Täby valde hon att anmäla. Hon har, enligt domen, berättat att hon skämdes efter våldtäkten.

– Tyvärr är det inte helt ovanligt i våldtäktsärenden att det dröjer innan brottsoffret anmäler, det är psykologiskt. Men det är alltid lättare att utreda om det anmäls snabbt, säger åklagare Rickard Wahlqvist.

Tingsrätten skriver i domen att straffet för en vuxen person för dessa brott hade varit fängelse i tre år. Den tilltalade var dock bara 16 år när gärningarna begicks så därför reduceras straffet till nio månaders ungdomsvård. Tingsrätten skriver dock att brotten är så pass allvarliga att det straffet inte räcker utan utdömer även ut 130 timmars ungdomstjänst. 17-åringen och hans föräldrar ska även betala skadestånd till de utsatta flickorna.

Kan komma att överklaga

Försvarsadvokat Daniel Svensson vill inte kommentera hur hans klient har tagit emot domen. Han säger att klienten har erkänt gärningarna, men att 17-åringen inte vill gå med på att han utnyttjat flickornas utsatthet. Det är i dagsläget inte klart ifall de kommer överklaga domen.

– Vi har inte hunnit ta ställning till det ännu, säger försvarsadvokat Daniel Svensson.

Fakta

Nya lagen: Krav på samtycke vid sex

  • 1 juli 2018 fick Sverige en ny sexualbrottslagstiftning som innebar en skärpning av synen på vad som är sexualbrott. Grundprincipen i lagen är att sex ska vara frivillig och är det inte frivilligt är det olagligt. Det är förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt deltagit, annars betraktas det som våldtäkt eller sexuellt utnyttjande.
  • Det krävs inte längre att gärningsmannen har använt sig av våld eller hot för att döma. Samlaget kan heller inte anses vara frivillig ifall offret varit i en särskilt utsatt situation, berusad, sovit eller förlamad av rädsla.
  • Enligt den nya lagen kan man också bli dömd om man är oaktsam, det vill säga att du borde förstått att något var fel även om du inte hade uppsåt att begå en våldtäkt.
  • Det har också skett en straffskärpning i och med den nya lagen.
Källa: Riksdagen/Metro/SVT