Trodde de var vänner – blev skjuten i garaget

Den mördade 25-åringen skottskadades i ett garage i Hallonbergen. Foto: Polisen.
Den mördade 25-åringen skottskadades i ett garage i Hallonbergen. Foto: Polisen.
25-åringen som mördades i Hallonbergen, umgicks i kriminella kretsar och bar skyddsväst när han sköts. Han skulle även få en del pengar för ett tidigare rån i Hallonbergen centrum.
Under måndagen berättade 25-åringens mamma, bror och flickvän om det dramatiska dygnet.

Rättegången mot de åtta män som åtalas för mord på en 25-årig man samt ett 40-årigt par i Hallonbergen går nu in på andra veckan i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

Under måndagen samlades ett 20-tal åhörare i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

De slussades förbi säkerhetskontrollen där ordningsvakter bläddrade igenom plånböcker, böcker och minutiöst granskade handväskor och ytterkläder. Fem poliser visiterade sedan alla åhörare bakom blå skynken.

25-åringen bar skyddsväst när han sköts. På polisens bild av västen syns flera skotthål. Foto: Polisen.

Mördad av sina vänner

Under dagen var det dags för den skjutne 25-åringens mamma, bror och flickvän att ta plats i rätten.

Mamman berättar känslosamt om dagen då hennes son mördades.

– En del av mig är borta, den glädje jag kände är borta. Jag känner så många ungdomar i Rissne som fortfarande kommer fram till mig. Hur kunde de vara så grymma och kallblodiga? Han blev mördad av folk som han trodde var hans vänner, berättar hon för rätten.

”Han blev mördad av folk som han trodde var hans vänner.”

25-åringens mamma

Den mördade mannen ska ha gjort sällskap med vad han trodde var sina vänner, in i garaget vid kvart över sju på kvällen den 22 januari. Längs vägen filmar 25-åringen själv med sin mobil, en film som han sedan lägger upp på det sociala mediet Snapchat.

25-åringen bar även skyddsväst under kläderna i vilken man, i polisens förundersökning, kan se flera skotthål. Västen kunde dock inte rädda honom då han på nytt blev skjuten, bland annat i huvudet, strax innan han kom fram till Karolinska sjukhuset.

Polisens dykare fann ett av vapnen som användes vid mordet, i vattnet utanför Hornsbergs strand. Foto: Polisen.

Motivet inte helt klart

Den mördades bror bekräftar att hans lillebror umgicks i kriminella kretsar och han försökte få honom att lämna sitt gamla liv.

– Jag har i många år jobbat med att hjälpa ungdomar ut ur kriminalitet, men jag kunde inte nå ut till min bror. Det är mitt största nederlag, som jag tvingas leva med i resten av mitt liv, säger den äldre brodern i rätten.

”Jag kunde inte nå ut till min bror. Det är mitt största nederlag, som jag tvingas leva med i resten av mitt liv.”

25-åringens bror

Torsdagen innan mordet inträffade ett guldrån i Hallonbergen centrum. Åklagaren Olof Calmvik frågar storebrodern om han tror att hans bror varit inblandad i rånet.

– Jag frågade honom och han sa att han inte haft något med det att göra, men att han säkert skulle få en del.

Tror du att det hänger ihop med mordet? frågar åklagare Olof Calmvik.

– Det vore en spekulation från min sida.

Samma sak hade han berättat för sin flickvän.

– Han sa att det var de yngre som gjort det och att han skulle få en liten summa, berättar hon.

Motivet till mordet på 25-åringen är inte helt klart. Åklagare Olof Calmvik beskriver det som konflikter kring narkotikaffärer men det kan även ha med andra tidigare händelser att göra.

Fakta

Detta har hänt

  • 22 januari skjuts en 25-årig man i ett garage i Hallonbergen. Han körs sedan i bil av en vän till Karolinska sjukhuset, men blir på nytt skjuten utanför sjukhuset och dör av sina skador.
  • 7 mars knivhuggs en kvinna i 40-årsåldern, till döds i sin lägenhet i Hallonbergen. Hennes man, också han omkring 40 år gammal, flyr ut genom ett fönster, men blir upphunnen av gärningsmännen och knivhuggs. Mannen avlider senare av sina skador. Mannen ska ha blivit vittne till skjutningen av 25-åringen i garaget, vilket polisen tror är motivet till mordet.
  • Sex män åtalas för mord alternativt medhjälp till mord på 25-åringen. En man står åtalad för skyddande av brottsling.
  • Fyra män åtalas för mord och grovt övergrepp i rättssak för mordet på det 40-åriga paret. Två av dessa män åtalas även för mordet på 25-åringen.
  • Alla åtalade är mellan 16-21 år gamla.
  • Åtalet innehåller också åtalspunkterna: grovt olaga vapeninnehav, narkotikabrott och misshandel.
  • Rättegången förväntas pågå till slutet på november.