Arvstvist bakom attack med frätande vätska

En flaska ammoniak hittades vid den åtalade mannens hus.
En flaska ammoniak hittades vid den åtalade mannens hus.
Bilen som en av personerna flydde in i sprejades med vätskan.
Bilen som en av personerna flydde in i sprejades med vätskan.
I början av hösten blev tre personer överfallna av en man som sprejade frätande vätska mot dem. Två fick vätskan i ansiktet och en klarade sig. Nu åtalas en man för grov misshandel.

Det var runt lunchtid den 25 september som polisen fick in larmet om att en man sprejat personer med en frätande vätska i anslutning till en bostad i östra Väsby. Två personer fick vätskan i ansiktet men den tredje klarade sig genom att fly.

Bakgrunden till överfallet ska ha varit en arvstvist mellan syskon. Tidigare på dagen hade det gjorts en besiktning i ett hus i Johannesdal där den åtalade mannen bor. Efter att visningen avslutats åkte jurist och mäklare iväg medan de tre målsägande personerna stod kvar på parkeringen och diskuterade besiktningen.

Plötsligt ska en av personerna ha skrikit till för att den misstänkta gärningsmannen duschade honom med en vätska som orsakade stor smärta. Personen ska ha skrikit för att varna de andra två medan personen vände sig om för att värja ansiktet. Den åtalade mannen sprejade en annan personen i ansiktet med vätskan medan den tredje personen lyckades kasta sig in i en bil och fly.

Till följd av överfallet har de båda personerna fått frätskador i ansikte, mun, svalg och ögon. Den ena personen hann vända sig i attacken men för den andra personen ska vätskan träffat mitt i ansiktet och skadorna har medfört svårigheter att svälja och nedsatt syn. Båda personerna fördes i ambulans till sjukhus.

Brottet bör enligt åklagaren bedömas som grov misshandel eftersom överfallet skett oprovocerat, personerna fått skador som inte varit övergående och att det fanns risk för ännu värre skador till följd av överfallet.

En flaska med ammoniaklösning har beslagtagits i anslutning till huset som besiktigades. Senare samma dag kunde mannen gripas i sitt hem där han hade barrikaderat dörren med en kedja. Mannens ska varken ha erkänt eller förnekat handlingen.