Högg ner kompis – Väsbybo åtalas för mordförsök

Gärningsman silhuett attunda tingsrätt
En man i 25-årsåldern har åtalats misstänkt för mordförsök.
En man i 30-årsåldern fick livshotande skador när han knivhöggs i Väsbyskogen i augusti. Nu har en vän till honom åtalats vid Attunda tingsrätt, misstänkt för mordförsök.

Det var natten mot den 10 augusti som en man i 30-årsåldern blev svårt knivhuggen på Hasselgatan i Väsbyskogen. Mannen höggs i bröstet och fördes med ambulanshelikopter till sjukhus med livshotande skador.

En man i 25-årsåldern, hemmahörande i Väsby, åtalas nu för mordförsök, alternativt grov misshandel. Han förnekar brott.

– Han har blivit angripen av målsäganden och agerat i nödvärn, säger mannens advokat Olof Hildebrand.

Av förundersökningen framgår att de båda männen känt varandra under flera år. Den knivhuggnes minnesbilder från kvällen är få. I förhör berättar han att han och den åtalade börjat bråka under kvällen. Varför minns han inte.

Erkänner hugget

Den åtalade mannen säger att kompisen under kvällen anklagat honom för att stjäla knark av honom. I samband med det ska denne ha attackerat honom med en teleskopbatong och i tumultet ska ett knivhugg utdelats.

– Att det är han som hållit i kniven nekar han inte till. Han har varit glasklar på detta och lämnat en bild av vad som hände som, enligt min uppfattning, bekräftats av de objektiva fynd som man gjort på brottsplatsen, säger mannens försvarare Olof Hildebrand.

Enligt rättsintyget penetrerade kniven brösthålan. Skadan var livshotande då den orsakade luft- och blodinträde i lungsäcken.

Gick hem och såg på teve

Efter bråket gick mannen i 25-årsåldern hem och såg en film innan han gick och la sig.

Målsägandebiträdet Torben Setterlund avböjer att kommentera ärendet.

Huvudförhandlingen inleds på måndag.