Tio tonåringar misstänks för 24 brutala rån

Rånvågen pågick hela hösten.
Rånvågen pågick hela hösten.
Den brutala rånarligan har härjat i Sundbyberg, Solna och Kista under hösten. De unga rånarna kidnappade, knivhotade, misshandlade och rånade sina offer – på fredag väntas åtal väckas mot dem.

Från slutet av september till slutet av november spred rånarligan skräck i Sundbyberg, Solna och Kista. Under de två månaderna hann rånarna överfalla 24 män och kvinnor, skriver Dagens Nyheter.

Rånen, som Mitt i skrivit om under hösten, började i Kista, där ett flertal anställda på Ericsson rånades på väg till och från jobbet. Rånvågen spred sig senare till Sundbyberg där polisen till slut gick ut med en varning om att undvika ensliga platser. Det sista rånet skedde i Råsunda i Solna i slutet av november.

I flera fall har rånarna kidnappat sina offer, misshandlat dem och inte släppt dem förrän deras kumpaner lyckats ta ut pengar från deras bankkonton.

En av rånarna ska ha gripits redan i oktober men ha släppts av tingsrätten, skriver Dagens Nyheter. Ledargestalterna tros ha lockat till sig flera yngre män att delta i rånen.

I december berättade polisen att man hade identifierat fem misstänkta för rånvågen, och efter ett digert polisarbete under höst och vinter väntar nu åtal för tio pojkar mellan 16 och 19 år, skriver Dagens Nyheter.

De flesta av de misstänkta ska komma från västra Stockholm, några hör hemma söder om stan.