Man åtalas för grova mordbränder i Sollentuna

mordbrand sollentuna
Ett radhus förstördes i en av två anlagda bränder den 16 juli i fjol.
I dag åtalas en man i 20-årsåldern i Attunda tingsrätt för flera fall av grova mordbränder, mord och försök till mord i Sollentuna under sommaren i fjol.

Åtalet gäller flera anlagda bränder i Rotebro mellan den 16 juli och den 2 augusti 2018. Mannen som nu åtalas anhölls och häktades redan i augusti 2018.

– Jag menar att det kan styrkas att den häktade mannen, som tidigare tjänstgjort som flygvärd, har anlagt bränder i bostäder och att han gjort det med uppsåt. Samtliga brott som åtalet omfattar handlar om bränder anlagda i bostäder som mannen haft indirekt koppling till via en nära anhörig, säger kammaråklagare Ashraf Ahmed.

58-årig kvinna dog i en av bränderna

I en av bränderna, den 16 juli, dog en 58-årig kvinna och i branden den 2 augusti riskerade en 72-årig rörelsehindrad kvinna att dö.

– Anledningen till att bränderna rubricerats som grova brott är för att de anlagts nattetid i bostäder där personer legat och sovit, att en person dog och en annan riskerade att dö och för att bränderna inneburit fara för andra människors liv och hälsa. Dessutom har de medfört skada i mångmiljonklassen av annans egendom, säger Ashraf Ahmed.

Omfattande mål – väntas ta tolv dagar

Målet är omfattande och förhandlingen förväntas ta cirka tolv dagar i tingsrätten.

I målet finns 16 målsäganden varav de flesta kommer att höras i tingsrätten. Dessutom förväntas ett 30-tal vittnesförhör att äga rum, bland annat med en mängd experter från Polismyndigheten, brandförsvaret och andra som har analyserat bränderna.