Fyra unga män åtalas för rånet mot Elgiganten

Från polisens förundersökning i rånet mot Elgiganten i Arninge.
Från polisens förundersökning i rånet mot Elgiganten i Arninge.
Den 6 december skakades personal och kunder på Elgiganten i Arninge av ett otäckt väpnat rån. Nu åtalas fyra unga män och Mitt i kan berätta om hur de misstänkta kunde gripas så kort tid efter rånet.

Klockan 12.34 den 6 december kommer en väktare rusande genom Elgiganten i Arninge. Han skriker ”rån rån” och efter honom springer en man i galonkläder och viftar med en ljuddämpad pistol. Kunder och personal tvingas ner på golvet och två andra män kommer dragandes med stora orangea byggsäckar. En kvinna bakom disken trycker på larmet.

En av rånarna hotar personalen med en soft air gun.

Säger åt personalen att stanna i lunchrummet

I samma ögonblick hör butikschefen skrik nere i butiken. Han säger till personalen i lunchrummet att sitta kvar. Ute i butiken möts han av en man i rånarluva med en kofot i handen. Mannen skriker åt honom att följa med in i den så kallade ”bunkern” för att hämta de dyrare teknikprylarna.

Rånarna inne i ”bunkern” för att sno åt sig Apple-produkter. Bilderna är från polisens förundersökning.

Ger butikschefen en smäll

Men när butikschefen inte får upp säkerhetsskåpen får han en käftsmäll. Han blir beordrad att lägga sig på golvet tillsammans med en av väktarna som får pistolen riktad mot ansiktet.

Rånarna skriker ”titta inte på oss” och ”öppna kassan” till personalen. De packar med sig sitt stöldgods och springer därefter ut ur i butiken och trycker in allt i en vinröd Citroën och åker i riktning mot Ullna. De tre gärningsmännen fick med sig stöldgods till ett värde av 366 583 kronor.

Och det är nu det går illa för rånarna.

Flyktbilen som hittas inom en halvtimme inte långt ifrån Elgiganten. Pistolen är en soft air gun.

Gärningsmännen grips en efter en

En massiv polisstyrka med helikoptrar åker ut till Arninge och 15 minuter efter att larmet gick griper polisen den första misstänkte rånaren. Han kommer åkandes ensam med stöldgodset i en hyrd skåpbil längs med Löttingelundsvägen.

Bilen som stannas vid Löttingelundvägen. Polisen hittar stöldgodset.

21 minuter senare griper polisen två misstänkta som går längs med Slalomvägen. De kan inte förklara vad de gör där, och med hjälp av en hundpatrull spårar polisen Citroënbilen som står parkerad cirka hundra meter därifrån. Där hittar man pistolen, som visar sig vara en soft air gun.

Hyr bilar i eget namn

Enligt vittnen i området så hade en silverfärgad Volvo tidigare setts köra därifrån i hög hastighet.

Polisen besöker då den bensinstation som den vita skåpbilen hyrdes ifrån och frågar om de också hyrt ut en Volvo.

De får en träff.

De misstänkta i samband med att hyr skåpbilen och Volvon.

Använder Volvons spårsystem

En silverfärgad Volvo har mycket riktigt hyrts ut – till den person som redan gripits med stöldgodset. Man slår på Volvons spårsystem och ser att den kör runt på Östermalm.

En patrull stannar bilen och griper fyra misstänkta under viss tumult vid Karlaplan. Flera av de gripna i Volvon har lämnat efter sig DNA i vantar och på simkort i den vita skåpbil som stoppades med stöldgodset.

Fångas på kameror dagar innan rånet

Polisen kan, utifrån det man kan läsa ur förundersökningsprotokollet, lägga ett pussel om de misstänktas handlingar dagarna innan rånet. Flera fångades på övervakningsfilmer från bensinmacken och en annan filmades på Jula när han köpte de galonkläder som användes vid rånet.

En av de misstänka köper galonkläder på Jula.

Flera går på gymnasiet

Totalt fyra personer står nu åtalade för rån. De misstänkta är alla i 18- till 20-årsåldern och flera går fortfarande på gymnasiet.

Alla utom en nekar till misstankarna.