Fyra åtalas nu för rånvågen – ett i Råsunda

Solna tingsrätt.
Solna tingsrätt.
Fyra unga män mellan 16-18 år åtalas i Solna tingsrätt för en del av de rån som skett i Kista och Solna under hösten.
Nya åtal är att vänta gällande fler rån i Sundbyberg och Solna "relativt snart", enligt åklagaren.

Nu har de första rånarna, misstänkta för delaktighet i den rånvåg som svept över Kista, Solna och Sundbyberg i höstas, åtalats i Solna tingsrätt.

De åtalade är mellan 16-18 år och har enligt åklagaren deltagit i varierande grad i åtta personrån under hösten. Sju av rånen ska ha skett i Kista och ett av rånen, det sista som polisen kopplar till rånvågen, i Råsunda, Solna.

Rånarna har genom att kidnappa, hota och misshandla sina offer tvingat till sig blanda annat mobiltelefoner, SL-kort samt stora summor kontanter.

– Det är allvarliga gärningar, med ett relativt högt straffvärde, säger åklagare Alexandra Bittner.

De åtalade har i huvudsak förnekat gärningarna, enligt åklagaren.

Flera andra rån i Sundbyberg och Solna, med andra misstänkta och med andra brottsoffer, kopplas också till rånvågen. De handläggs dock av en annan åklagare som för dagen är ledig.

– Jag kan inte svara på när hon väcker åtal, men relativt snart tror jag, säger Alexandra Bittner.

Fakta

Rånen som de fyra åtalas för

2 september. Dalhagsskolan, Kista. Rånarna tvingade till sig ett SL-kort samt 20 kronor från en man samt 300 kronor och en mobiltelefon från en annan man.

12 september. Finlandsgatan, Kista. Rånarna tvingade till sig två mobiler från en man samt hotade att skära honom med kniv eller att spränga honom med ett handgranatliknande föremål.

17 september. Vid McDonalds, Finlandsgatan, Kista. Rånarna tvingade till sig en mobiltelefon från en man genom att ta tag om hans nacke, hota honom med yxa mot halsen, säga att han ska bli huggen samt föra in honom i skogen.

28 september. Stavangergatan, Kista. Rånarna tvingade till sig 200 kronor från en man genom att slå, sparka och hota honom med kniv och säga att han ska dö.

30 september. Nidarosgatan, Kista. Rånarna tvingade till sig en mobiltelefon, ett SL-kort samt 1100 kronor från en man. Man tvingade även till sig bankkort och PIN-kod och lyckades ta ut 24000 kronor från en mans konto och 1500 från den andra mannens konto. Bägge männen har hotats med en yxa eller kniv och förts med in i en skog under dödshot.

17 november. Ärvingegången, Kista. Rånarna tvingade två män att ta ut 15000 kronor vardera från deras bankkonton. Rånarna tog bilder av den ena mannens id-kort och hotade att mörda hela hans familj om han ringde polisen eller spärrade kortet.

25 november. Kvarnbackaskolan, Thorvalsengången, Kista. Rånarna tvingade av en man två mobiltelefoner, en klocka, ett SL-kort, en plånbok med 5 euro samt tre bankkort med tillhörande pinkoder. Rånarna förde in mannen i en skog, fotade av hans id-kort och hotade att döda hans familj om han spärrade korten eller ringde polisen. Rånarna kom sammanlagt över 14500 kronor.

29 november. Bergstigen, Råsunda. Rånarna tvingade till sig 50 kronor i kontanter, bankkort med pin-koder samt ett mobilsurf-kort för 50 kronor från en man. Rånarna förde in mannen i en skogsdunge och hotade att hugga honom med kniv om han inte var tyst och gav dem rätt pin-kod. Rånarna kom på så sätt över ytterligare 2000 kronor.