”Bara” tio skjutningar hittills i år

I Rissne avled en man efter att ha blivit skjuten natten mot måndagen den 15 januari.
I Rissne avled en man efter att ha blivit skjuten natten mot måndagen den 15 januari.
Tio skjutningar mellan den 1 januari och den 7 februari. Motsvarande period förra året skedde 15 skottlossningar i länet.
Enligt polisen handlar det oftast om gängkriminalitet, och arbetet med att kyla ner konflikterna och lagföra dem som ingår i gängen har gett resultat, menar de.

Under 2017 skedde rekordmånga skjutningar i Stockholms län: 129 stycken. Bara de fem första veckorna inträffade 15.

I år har antalet skottlossningar minskat kraftigt. Fram till den 7 februari har tio bekräftade skjutningar ägt rum.

En av dem skedde den 8 januari där en man avled vid en restaurang i Rinkeby. Två personer är frihetsberövade misstänkta för inblandning i mordet. En annan i Rissne där en man sköts till döds den 15 januari.

De flesta av skjutningarna i år har inträffat i de södra länsdelarna.

– Vi jobbar hårt för att kyla ned de konflikter vi har. Många sitter inlåsta efter polisinsatser. Vårt jobb handlar mycket om att försvåra för dem som är kriminella och att lagföra dem för de brott de begår. Det lägger vi mycket krut på, säger Daniel Löfgren som leder arbetet mot de grovt kriminella i polisområde Stockholm syd i ett pressmeddelande. 

Vill minska antalet vapen

Redan för ett år sedan inledde polisen en satsning för att minska antalet skjutningar. Nu förstärks de lokala polisernas arbete med regionala resurser, som spanare.

Att minska de vapen och handgranater som är i omlopp är prioriterat. Kriminella nätverk och en kamp om narkotikamarknaderna är en del av problematiken, enligt polismästare Erik Widstrand, som leder arbetet i den särskilda insatsen.

”En viktig del i arbetet är att identifiera de mest centrala aktörerna i de kriminella nätverken och kraftigt försvåra för dem att begå brott”, uppger han på polisens hemsida.

Skottlossningar i början av året

Bekräftade skottlossningar i Stockholms län 1 januari–7 februari de senaste åren för respektive år.

Källa: Polisen