Dömdes för uppmärksammade beställningsmord – överklagar domen

Baggebymordet mord lidingö järfälla göteborg fängelse
En 20-årig man från Järfälla dömdes tidigare i somras för mord och medhjälp till mord. Nu överklagar både han och åklagaren.
Två unga Järvabor dömdes nyligen för att ha utfört två uppmärksammade beställningsmord.
Med dem dömdes fyra andra unga personer.
Nu överklagar alla sina domar till Hovrätten.

Det var i maj förra året som en 32-årig man sköts till döds på kort avstånd när han satt i sin bil i Göteborg. Någon öppnade eld med ett automatvapen mot mannen i vad som av åklagarna beskrivs som en ren avrättning.

En 16-årig tjej från Kista dömdes förra månaden för mordet. Kvinnan ska ha rest från Stockholm tillsammans med sin dåvarande pojkvän, som även han döms, för att utföra beställningsmordet. Dagen efter tog de båda emot 100 000 kronor i kontanter som betalning.

Kopplingar till mord på Lidingö

Mordet tros ha kopplingar till ett annat, det så kallade ”Baggebymordet” på Lidingö. En 17-årig kille från Tensta dömdes för mordet.

Nu har både 16- och 17-åringen överklagat sina domar till hovrätten. Den 16-åriga flickan som dömdes till två år och åtta månaders sluten ungdomsvård vill frias helt. Det vill även den 17-åriga pojken som dömdes till fyra års sluten ungdomsvård.

Dömdes till livstid – vill frias helt

Även de övriga fyra dömda överklagar.

Den 23-årige mannen som dömdes mot sitt nekande, till lagens strängaste straff, livstid, vill frias helt.

Mannen pekades ut som chaufför för flyktbilen men tingsrätten valde att gå på åklagarens linje som gör gällande att han varit så pass involverad i planeringen av mordet att 23-åringen skulle dömas som gärningsman.

Åklagaren överklagar

Även åklagaren överklagar. Man menar att utredningen har visat att 20-åringen haft haft större delaktighet och inflytande i händelserna på Lidingö än vad Tingsrätten kommit fram till, och skriver: ”20-åringen har haft en central roll i både förberedelser, planering och utförande av mordet” och yrkar på att mannen därför ska dömas för mord även i Baggebyfallet.