Arbetade heltid – tog ut a-kassa för 181 000

Kvinnan skickade in oriktigt ifyllda kassakort.
Kvinnan skickade in oriktigt ifyllda kassakort.
Villkorlig dom och dagsböter på 2 800 kronor. Det blev påföljden för en kvinna i Upplands Väsby som tog ut a-kassa på 181 000 kronor, samtidigt som hon arbetade.
Hon ska även betala tillbaka pengarna.

En kvinna hemmahörande i Väsby fick under nästan två år arbetslöshetsersättning vid 39 tillfällen, till ett värde av 181 000 kronor. Samtidigt arbetade hon heltid.

Arbetslöshetskassan upptäckte sommaren 2016 att kvinnan skickat in oriktigt ifyllda kassakort. Därefter fick kvinnan ett brev från a-kassan:

”Vi utesluter dig ur a-kassan och gör en polisanmälan”

Kvinnan har varken erkänt eller förnekat bidragsbrottet. I polisförhör säger hon att hon fått hjälp av en manlig bekant att fylla i kassakorten och inte varit medveten om att det blivit fel.

Domen överklagad

Nu har kvinnan, som är i 40-årsåldern, dömts av Attunda tingsrätt för bidragsbrott till villkorlig dom och 40 dagsböter om vardera 70 kronor.

– Vi har överklagat domen. När det inte är visat att hon haft uppsåt tycker jag att det är lite konstigt att hon ska dömas alls, säger kvinnans advokat Reine Nelson.

Reine Nelson menar att kvinnan saknat uppsåt och sannolikt varit berättigad till annan ersättning som hon inte ansökt, eftersom hon uppfattat att den ersättning hon fått har varit den rätta.

– Hennes inställning är att: ”Varför skulle jag försöka lura mig till en ersättning felaktigt om jag var berättigad till en annan?”

A-kassan kräver tillbaka pengarna

I domen skriver tingsrätten att bedömningen inte påverkats av att kvinnan eventuellt haft rätt till andra bidrag, eftersom den ersättning hon ansökt om varit felaktig. Vidare menar tingsrätten att kvinnan känt till att det fanns regler för arbetslöshetsersättning och att hon borde tagit reda på vad hon hade rätt till.

Kvinnan har fått en återbetalningsplan från a-kassan. Totalt ska hon betala tillbaka drygt 166 000 kronor.