Bildelstjuvarnas dom: fängelse och utvisning

bildelstjuvar
En av tjuvarna fångad på bild av en övervakningskamera.
Under en hektisk vecka i januari begick de två bildelstjuvarna minst elva stölder från bilar, bland annat i Täby, Vallentuna och Upplands Väsby. Nu har de dömts till fängelsestraff, utvisning och ska dessutom betala kännbara skadestånd.

Två års fängelse, 830 000 i kronor i skadestånd och utvisning. Det blev domen i Attunda tingsrätt mot två litauiska män, 29 respektive 43 år gamla, som åkt på stöldturné under en vecka i Sverige. Med sig hade de specialverktyg och listor med adresser till privatpersoner med åtråvärda bilar som de kunde plundra.

Vad de inte visste var att de hade gränspolisen efter sig.

Gränspolisen spanade på männen

– Jag hade väl yrkat på något högre straff, men sammantaget är jag nöjd att de dömdes för samtiga tillgreppsbrott, inte bara för häleri. Det är viktigt också med den här typen av ligor att de inte får möjlighet att återkomma och begå nya brott, säger kammaråklagare Pontus Klang till Mitt i.

Totalt hann tjuvarna stjäla dyrbara rattar, manöverkonsoler, multimediapaneler och krockkuddar från elva BMW-bilar innan de åkte fast. Hälften av stölderna inträffade i Täby, Vallentuna och Upplands Väsby och resten i norra länet och Västerås. Delarnas totala värde beräknas till flera hundra tusen kronor.

Stulna rattar

Rattar stulna i Täby och Vallentuna. Foto: Polisen

Av domen framgår att männen kom till Sverige 4 januari, hyrde en bil, och sedan gav sig ut på jakt efter bildelar. Men bara efter några dagar råkade de ut för en poliskontroll vilket ledde till att gränspolisen kopplades in. Gränspolisen började spana på männen och såg bland annat när de hämtade stöldgods som hade gömts i ett skogsområde i närheten av Vallatorp i Täby.

Filmades av övervakningskamera

Vid en av stölderna filmades även tjuvarna av en övervakningskamera.

29-åringen har erkänt, medan 43-åringen nekat och hävdat att han kommit till Sverige för att arbeta som snickare.

Ingen av männen är tidigare dömd i Sverige, däremot har bägge dömts tidigare för stöldbrott i andra länder.

Männen dömdes av Attunda tingsrätt för grov stöld och grovt häleri. Utöver fängelsestraff och skadestånd förbjuds de även att resa till Sverige de närmaste tio åren.