Min lokala hjälte

Blåljuskollen Haninge: Båtstölderna har tagit fart – och bostadsinbrotten fortsätter

Båtstölderna har tagit fart rejält sista veckorna, uppger Haningepolisen.
Båtstölderna har tagit fart rejält sista veckorna, uppger Haningepolisen.
Tre bostadsidrott hittills i veckan. Och ännu fler båtstölder – där Gålö just nu drabbas värst. Här är Blåljuskollen Haninge torsdag.


Bostadsinbrotten fortsätter i Haninge
Hittills i veckan har tre bostadsinbrott polisanmälts i Haninge.
På måndagen upptäcktes ett lägenhetsinbrott på Tvillingarnas gata i Brandbergen, inbrottet tros ha skett mellan 20-24 oktober. Även ett villainbrott i Västerhaninge ska ha skett på måndagen.
– Villainbrottet i Västerhaninge ska ha skett under dagen, säger Lars Backelin, kommunpolis i Haninge.
På onsdagskvällen vid 21-tiden upptäcktes ett villainbrott i Kolartorp, som varit utsatt hittills i höst av inbrott.
Vad som stulits är oklart.
– De boende ska inkomma med godslistor till oss, men i såväl Västerhaninge- som Brandbergsfallet har ingen av de boende hittills upptäckt att något stulits, säger Lars Backelin.

Läs mer: Sex anmälda villainbrott på några dagar: ”Inte riktigt bra”

Båtstölderna i Haninge har tagit fart i oktober
Upptagningstider är båtstöldtider. Stölderna har ökat kraftigt i kommunen i oktober när folk nu drar upp sina båtar, uppger Lars Backelin vid Haningepolisen. Bara hittills i veckan har fem stölder anmälts, och totalt 12 hittills i oktober i kommunen. Det är i regel båtmotorer som stjäls.
– Känslan är att de flesta båtar legat på land när stölderna skett, utifrån det jag läst, säger Lars Backelin vid Haningepolisen.
Det är Gålö som är värst drabbat. Stölderna har skett vid Oxnö båtförening, Oxnö marina, en bryggplats vid Oxnövägen, vid Österhaninge båtklubb samt vid Finkarudden. Även Muskö har drabbats, med fem stölder senaste tiden.

Totalt sett ligger båtstölderna på samma nivå som under 2015. Enligt Haningepolisen har det anmälts 61 båtstölder hittills i år, under motsvarande period förra året var siffran 64.
– Det är ungefär likadant om vi jämför 2015 med 2016. Båtstölder går lite upp och ner, säger Lars Backelin.