Blåljuskollen: Inbrottsvåg över Haninge

kofot
Flera bostadsinbrott har skett i Haninge de sista dagarna, uppger polisen.
BLÅLJUSKOLLEN. Polisen varnar – bostadsinbrotten ökar kraftigt i Haninge, byggcontainrar utsatta för inbrott – och så har ungdomar gripits misstänkta för narkotikabrott. Här är Blåljuskollen Haninge.

Stor inbrottsvåg över Haninge

Från fredag till och med tisdag har hela åtta fullbordade inbrottsförsök skett i Haninge, samt ett försök till bostadsinbrott.

– Vi ser en ganska kraftig ökning just nu, säger Lars-Göran Strid, kommunpolis i Haninge.

Det är Vendelsö och Vendelsömalm, och främst villor, som är mest drabbat.

– Man bryter upp altandörrar och fönster i de här fallen. Inbrotten har alla upptäckts först när målsägande kommit hem. Vi uppmanar folk att ha lampor tända inne i sina hus. Det är ju skymning redan vid 15.30 nu, säger Lars-Göran Strid.

Någon enstaka lägenhet i Brandbergen, och någon lägenhet i Handen, har också drabbats av inbrott sista dagarna enligt polisen.

I Tyresö kommun har hela 18 inbrott anmälts i november.

– Den här hösten har varit en katastrof med väldigt många inbrott, säger Claes Stjernström vid Nackapolisen, om situationen i Tyresö.

Tre ungdomar greps för narkotikabrott

I lördags, mitt på dagen, togs tre ungdomar i åldern 16-18 år av polis på Poseidons torg i Handen. De togs misstänkta för narkotikabrott, eget bruk och innehav, och för misstänkt försäljning.

Byggcontainrar utsatta för inbrott

På lördagskvällen efter 21-tiden försökte tre män kapa upp en låst arbetscontainer på en byggarbetsplats vid Fredrika Bremer-gymnasiet i Handen.

Men vittnen upptäckte dem och skrämde iväg männen.

Senare på natten, på en byggarbetsplats i Kolartorp i norra Handen, genomfördes dock fullbordade inbrott i byggcontainrar. Inbrotten upptäcktes klockan 6 på söndagsmorgonen.

– Arbetscontainrarna tillhörde byggbolag, och det är byggmaskiner som stulits, säger Lars-Göran Strid.

Kan det vara samma personer som först misslyckades i Handen?

– Det är mycket troligt, att man misslyckades först och sedan lyckades senare på natten.

Polisen var ute och spårade med hund under natten utan resultat.

– Det sker faktiskt en hel del stölder från containrar vid byggarbetsplatser. Det finns ju en tillgång på maskiner och arbetsverktyg här. Även hantverksbilar har råkat ut för dessa stölder om man tittar tillbaka, säger Lars-Göran Strid.