Blåljuskollen: Polisen varnar för bedrägerier

Blåljuskollen Haninge.
Blåljuskollen Haninge.
Mobiltjuvar i farten, polisen varnar butiker för bedrägerier – och man stal sportkläder för flera tusen kronor.

Bedrägeri i Västerhaninge centrum

På onsdagen vid 14.30-tiden ska två kvinnor utsatt en butik i Västerhaninge centrum för bedrägeri.

– De köpte en vara för 60 kronor genom en tusenkronorssedel. När de fick tillbaka växeln vilseledde de personalen och säger att de borde få mer pengar tillbaka. Det blir en kontroverser, och de avbryter köpet och vill ha tillbaka tusenlappen. I detta visar det sig att man förvirrat personalen och fått ut ännu mer pengar. Det visar sig när man kontrollerat kassan, att de lyckats lura till sig 400 kronor. Personalen hängde inte med, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen

Polisen uppmanar nu butikspersonal att vara vaksamma om någon vill betala med en tusenlapp.

Mobiltelefontjuvar i farten

Vid 17-tiden på onsdagen ska en man stulit en mobiltelefon från en kvinna på biblioteket i Haninge kulturhus.

– Kvinnan hade sin mobiltelefon intill sin bärbara dator, då kommer en man i 35-40-årsåldern fram och försöker prata med henne men det visar sig att han inte kan någon svenska. Hon hänvisar då honom till personalen. Hon upptäcker senare att mobilen är borta, och det verkar som att han tagit den, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.

En liknande händelse inträffade i måndags eftermiddag på Fredrika Bremer-gymnasiet.
– En man kom in på gymnasiets bibliotek och ville kommunicera med en person, men det blir språkförbistringar och personen lämnar skolan. Men det visar sig sen att en mobiltelefon är borta, säger Lars-Göran Rehn.

Polisen tror att det kan vara samma person vid båda fallen, även om signalementen inte varit exakt detsamma.
– Folk har i dag mobilen i handen hela tiden, men vi uppmanar folk att vara vaksamma. De som stjäl mobilerna är skickliga, säger Lars-Göran Rehn.

Stökigt på behandlingshem i Haninge

Vid 13-tiden på torsdagen larmades polisen till ett behandlingshem inom kommunen.

– En av de boende på hemmet hade kastat ett porslinsföremål mot en av de anställda, dock utan att träffa. Sen hade personen stampat sönder en mobiltelefon som tillhörde behandlingshemmet också. Personen är misstänkt för eget bruk av narkotika också, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.

Man stal sportkläder för 4 000 kronor

Vid 15.30-tiden på torsdagen larmades polisen till Port 73, sedan en man i 45-årsåldern stulit dyra sportkläder för 4 000 kronor.

– Han hade preparerat en väska med folie och försökt stjäla kläderna på det sättet. Men han blir upptäckt av en vakt och grips av oss och är nu anhållen, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.