Blocketbedragare blåste elva bostadssökande

De som nappade på bedragarens annons betalade upp till 22 500 kronor i förskottshyra.
De som nappade på bedragarens annons betalade upp till 22 500 kronor i förskottshyra.
Han rånade en kioskägare och blåste bostadssökande på drygt 140 000 kronor i hyra. Nu har Blocketbedragaren dömts till fängelse.
Nackabon erkänner sin skuld och förklarar att han var hotad och behövde pengar.

Under en sommarvecka 2018 hyrde en 26-årig man ut sin mammas lägenhet i innerstan genom att annonsera på Blocket. För dem som nappade på annonsen och försökte att kolla upp 26-åringen såg allt korrekt ut, 26-åringens efternamn stod på dörren och den unge mannen var även skriven på adressen.

Men allt var en bluff.

Förfalskade namnteckning

26-åringen hade inte rätt att hyra ut sin mammas bostad och hyresvärdens namnteckning som han behövde för att övertyga de som ville hyra var förfalskad.

Elva personer hann nappa på erbjudandet. Åtminstone fyra av dem blev enligt en dom i Stockholms tingsrätt utan bostad i åtminstone ytterligare någon månads tid på grund av mannens bedrägeri.

26-åringen lyckades att få ut 143 025 kronor i förskottshyra av de elva potentiella hyresgästerna. Enligt domen hade han begärt mellan 5 400 kronor och 22 500 kronor i förskottsinbetalning.

Under rättegången förklarade 26-åringen sitt beteende med att han levde under hot och var i behov av pengar. Han hade spelskulder på 50 000 kronor, hävdade han. Stockholms tingsrätt har inte köpt den förklaringen utan konstaterat att Nackabon lurat till sig betydligt mer pengar än så och att han också hade bokat in en utlandsresa.

Rånade kioskägare

En månad innan bostadsbedrägerierna hade 26-åringen enligt domen maskerat sig med en rånarluva och med kniv och hammarslunga rånat en kioskägare på Kungsholmen på 18 000 kronor. Stockholms tingsrätt anser att enbart rånet är ett brott som ska ge ett års fängelse.

Enligt domen mår kioskägaren fortfarande, flera månader senare, dåligt av det som hände och överväger att sälja butiken.

Brottsligheten har dock innefattat ett visst mått av hänsynslöshet då NN (26-åringens namn) utnyttjat den svåra bostadssituationen i Stockholm

Stockholms tingsrätts dom

När det gäller bostadsbedrägerierna konstaterar tingsrätten att bedrägerierna inte har präglats av någon särskild förslagenhet eftersom lägenheten är hans mammas som han han har kunnat disponera. ”Brottsligheten har dock innefattat ett visst mått av hänsynslöshet då NN (26-åringens namn) utnyttjat den svåra bostadssituationen i Stockholm”, skriver tingsrätten. Även det brottet bör straffas med ett års fängelse, anser rätten.

26-åringen har nu dömts till två års fängelse för rån, bedrägeri och försök till bedrägeri. Han ska betala sammanlagt 229 000 kronor till de olika brottsoffren.