Nu börjar rättegången mot 17-åringen

Rättegång Enskede gård
Rättegången hålls vid Södertörns tingsrätt i Flemingsberg.
17-åringen är åtalad för knivmordet på Mahmoud Alizade på Enskede gårds gymnasium i december.
På onsdagen inleds rättegången vid Södertörns tingsrätt.

Det var på luciadagen som 16-årige Mahmoud Alizade knivhöggs till döds på Enskede gårds gymnasium. Han kom hit som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan hösten 2015.

Han hade hunnit etablera sig väl i Sverige och beskrivs som en snäll och social kille med ett stort kontaktnät som kämpade för ensamkommandes rättigheter.

Enligt förundersökningen fanns det inge hotbild mot Mahmoud Alizade och han hade han ingen koppling till den åtalade 17-åringen. Det är möjligt att han blev offer av en slump eller att den åtalade tog fel person.

– Vi har verkligen försökt utreda motivbilden, men vi har inte lyckats fastslå något motiv, säger Sara Engelmark, åklagare.

Åtalas för flera brott

Både elever och skolpersonal blev vittne till mordet, som inträffade i ett allmänt utrymme på skolan. En vaktmästare tog tag i 17-åringens hand och drog ut kniven ur Mahmouds rygg.

17-åringen sprang ut från skolan, men greps på en villatomt i närheten, strax efteråt. Han häktades, men omplacerades senare med hänsyn till sin låga ålder.

17-åringen hade spår av narkotika i kroppen när han greps. Vid en husrannsakan i hans pojkrum hittades ytterligare narkotika och en pistol.

Han är åtalad för mord, vapenbrott, narkotikabrott och ytterligare en misshandel på skolan. 17-åringen medger narkotikabrott för eget bruk, men nekar i övrigt till anklagelserna.

På onsdagen inleds rättegången vid Södertörns tingsrätt. Den hålls bakom stängda dörrar med hänsyn till den åtalades låga ålder.