Niclas brottade ner pistolbeväpnad rånare

Niclas Bergsten, ägare av Spånga video.
Niclas Bergsten, ägare av Spånga video.
Rånaren slog Niclas Bergsten i ansiktet med en pistol.
Rånaren slog Niclas Bergsten i ansiktet med en pistol.
När den beväpnade rånaren kom in i Spånga Video brottade ägaren Niclas Bergsten ner honom.
Det är det fjärde rånet i butiken som Niclas Bergsten förhindrat.
– Senaste åren har butiken haft sju rånförsök, det är dags att vi får kameraövervakning och väktare till Spånga, säger han.

För en vecka sedan, onsdagen 14 mars, utsattes Spånga Video för ett grovt rån. En maskerad rånare med pistol kom in i butiken på förmiddagen, strax efter klockan 11.

Ägaren Niclas Bergsten förstod direkt att det inte var en vanlig kund som kom in. Den här personen var maskerad och hade blå plastskydd på skorna.

– Jag sprang ut från kassadisken och brottade ner honom. Jag reagerade så snabbt att jag inte hann bli rädd, säger han.

På övervakningskameran i butiken ser man hur Niclas brottas med rånaren och hur rånaren riktar slag mot honom i ansiktet med pistolen. I butiken är det kunder – några stamkunder som vanligt – och Niclas ber en av dem ringa polisen samtidigt som han brottar ner rånaren.

Bjöd rånaren på läsk

– Det tog ett tag innan polisen kom. Vi hann sitta ner en stund och prata. Jag bjöd honom på vatten och en läsk, berättar Niclas.

Niclas och den misstänkte rånaren åkte båda till sjukhus för att plåstras om.

– Jag fick frakturer på näsan, men de har fixat till den nu, säger Niclas.

Det är det fjärde grova rånet mot butiken som Niclas Bergsten förhindrar. I två av fallen har rånaren varit beväpnat med pistol.

Det är dags att politikerna vaknar upp

– Jag har haft butiken i 20 år. Under de första 17 åren hade vi inte ett enda rån. Senaste åren har vi haft sju rånförsök. Det är dags att politikerna vaknar upp nu. Vi har länge krävt kameraövervakning och väktare till Spånga, säger han.

När Mitt i är på besök i butiken är det många av ”spelgubbarna” som kommer in och undrar hur Niclas mår.

– Jag mår under omständigheterna bra. Nu vill jag bara fortsätta att snacka trav med kunderna. 

Samma dag utsattes Hemköp i Jakobsberg för ett grovt rån då en maskerad man gick in och hotade personalen med pistol. Gärningsmannen fick inte med sig något. Strax efteråt utsattes Spånga Video och tack vare Niclas Bergstens rådiga ingripande kunde gärningsmannen gripas. Han är släppt på fri fot men fortfarande på sannolika skäl misstänkt för båda rånen.