Brutala bilrånen ökar – liknar tv-spelsvåldet

I maj i år fångades ett bilrån på Ringvägen i Stockholm på film.
I maj i år fångades ett bilrån på Ringvägen i Stockholm på film.
När bilarna blir svårare att stjäla – blir tjuvarnas metoder allt mer brutala.
Mitt i har kartlagt den senaste tidens bilrån i Stockholms län som för tankarna till tv-spelens våld.

På två veckor har det skett närmare tio rån i Stockholms län där en bilägare under vapen- eller våldshot avtvingats sin bil. I flera av länets polisområden är bilden att bilrånen sker oftare och med en brutalitet som påminner om tv-spelens värld.

– Vi har ingen statistik på det, men visst har antalet bilrån av de här typen ökat om man jämför med fem-tio år sen, det vågar jag säga, säger Daniel Mattsson, kommunpolis i Kista.

Tvingas till personangrepp

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, har andelen hushåll som utsätts för bilstöld gått från 0,9 procent 2006 till 0,5 procent 2015.

En förklaring är att säkerheten på bilarna förbättrats. Något som gjort att tjuven måste ta till mer brutala metoder.

– Brotten blir grövre och tjuvarna måste gå till personangrepp eller göra inbrott för att få tag i bilnyckeln, säger Daniel Mattsson.

Letar miljonbilar

En titt på polisens händelserapportering speglar bilden av att bilrånen ökar.

Den 20 november bröt sig en handfull personer in i en bostad i Bromma, bakband en kvinna och ett barn och försvann därefter med två lyxbilar av märket Audi.

Några dagar innan, i Fruängen, tvingade två maskerade personer – under vapenhot – till sig miljonbilen Audi RS6. Bilen hittades senare i Stockholms södra länsdelar. I Upplands Väsby blev en man – under knivhot – rånad på sin Bentley Continental. En bil som beroende på modell är värd närmare två miljoner kronor.

I maj tidigare i år greps en man som på Ringvägen misshandlade en bilist och sen försökte försvinna med dennes bil. Rånet misslyckades men händelsen fångades på film av en förbipasserande som beskrev det hela som hämtat ur tv-spelet GTA, där väpnade och brutala bilrån är en stor del av handlingen.Behövs ny brottskod

Lars Stervander är kriminalinspektör på Polisen och har tidigare jobbat mycket med just bilstölder och rån. Enligt honom är tv-spelsrånen ingen ny företeelse, men han är mycket kritisk till att det inte finns någon statistik.

– Nu kan vi bara gå på känslan och då är det svårt att belägga problemet. Det behövs en egen rubricering för den här typen av brott, säger han.

I USA är brottskoden för bilstöld och bilrån ”grand theft auto”, förkortat GTA. Brottskoden har givit namn till det tidigare nämnda tv-spelet.

Lyxbilen flest letar efter

Enligt polisen syns tre huvudsyften till att sno åt sig ett fordon.

En är att använda fordonet till annat brott. Till exempel vid butiks- eller bankrån där en bra och snabb bil behövs. Något som leder till att de dyrare bilarna är eftertraktade.

– Jag påstår från min horisont att Audis lyxmodeller och då främst RS6:an är överrepresenterad. Tjuvarna vill försäkra sig om att de kan fly vid eventuell biljakt, säger Lars Stervander.

Audi RS6 Quattro. Foto: Mostphotos.

Andra behöver i stunden en transport eller vill bara åka runt en stund i ett vrålåk.

Det tredje syftet är att sälja bilarna vidare utomlands.

– Det förekommer. Bland annat har vi ett fall för ett tag sedan där en man svarade på bilannonser och sen vid mötet rånade till sig bilen, säger Lars Stervander.