Busskurer krossade i helgen – notan för vandalisering ökar

Förstörda busskurer i Täby kyrkby. Hållplats Runslingan.
Vandaliseringen i Täby och Vallentuna kostar stora belopp – förra året 350 000 kronor. Här busskuren vid hållplats Runslingan i kyrkbyn.
Krossade busskurer i Täby och Vallentuna har redan kostat SL sexsiffriga belopp i år.
I helgen var det dags för en ny våg av vandalisering.

Under helgen krossades rutorna i en rad busskurer i Täby kyrkby och Vallentuna. Även ett fruktstånd vid Jarlabankes bro ska ha blivit vandaliserat.

– Vi försöker ju åka ut och laga så fort som möjligt. Dels är det så att våra resenärer hör av sig och dels ser våra bussförare när de kör förbi och rapporterar.

Förstörda busskurer i Vallentuna. Hållplats Uthamravägen.

Förstörd busskur i Vallentuna vid hållplatsen Uthamravägen. 

Kostat 170 000 kronor – hittills i år

SL har omkring 6800 busskurer i länet. Hittills i år har det kostat 170 000 kronor att ersätta krossade rutor i bara Täby och Vallentuna, enligt Claes Keisu på SL:s presstjänst.

– Det är ett jävla oskick, de där pengarna skulle kunna användas till bättre saker. Till att förbättra trafiken till exempel, säger han.

Förra året kostade denna typ av vandalisering SL 350 000 kronor i Täby och Vallentuna.

Claes Keisu uppger att SL tror att den summan kommer att passeras när 2019 summeras. Under sommaren, och på skollov, brukar vandaliseringen öka.

Notan för vandalisering: 142 miljoner

Totalt hamnade notan för skadegörelse och klotter inom hela SL förra året på 142 miljoner kronor, en rejäl ökning från tidigare år.

På en del håll i landet är äldre väderskydd vid hållplatser inte i glas utan robust betong. Men Claes Keisu tror inte att det är en väg att gå för att få bukt med vandaliseringen.

–Man kan bygga dem i betong eller något annat, men om de är i glas ser busschauffören om det står folk där. Det blir också bättre för resenärerna som ser bussen komma och det är trevligare med glasrutor, säger Claes Keisu.

Polisen har inte fått in något tips om vem som ligger bakom skadegörelsen, enligt Täbypolisen Jan Berlin.