Carl rånades på sin Audi av beväpnade män

En kväll i januari dök två män upp på parkeringen – och en av dem drog fram en kniv.
En kväll i januari dök två män upp på parkeringen – och en av dem drog fram en kniv.
En kväll i januari dök två män upp på parkeringen – och en av dem drog fram en kniv.
En kväll i januari dök två män upp på parkeringen – och en av dem drog fram en kniv.
De brutala bilrånen ökar i Stockholm. De senaste månaderna har det skett minst 19 bilrånen.
En av de drabbade är Carl, 57, från Norrviken som tvingades lämna ifrån sig in nya Audi under knivhot.

Det var den 8 januari, och klockan var strax efter 22 på kvällen.

Carl hade precis parkerat sin Audi hemma på Länsmansvägen i Norrviken när två okända män kom fram. De såg vilsna ut och Carl trodde först att de skulle fråga om vägen.

Istället tog en av dem fram en mora-kniv, höll den mot Carls mage så att både knogarna och bladet tryckte mot kroppen och krävde sedan att få nycklarna till bilen.

– Jag blev skärrad men klarade mig under omständigheterna bra, säger Carl.

De två männen körde sedan iväg med bilen och en hel del av Carls tillhörigheter, bland annat en dator, en mobiltelefon och annan elektronisk utrustning. Men i det här fallet slutar historien inte där. Carl, som arbetar i säkerhetsbranschen, hade inte bara en utan två olika GPS-sändare i bilen och kunde själv följa rånarnas flykt – och berätta för polisen var den slutade.

–  Den ena trackern är kopplad till en larmcentral i Norge och jag kunde se hur de kört i 146 kilometer i timmen på Huddingevägen och sedan parkerat på en adress i Huddinge, berättar Carl.

Polisen var snabbt på plats och kunde gripa de två misstänkta männen på flyende fot. Även utredningen gick fort. När vi träffas har det bara gått en månad sedan händelsen, och rättegången börjar lida mot sitt slut.

– Det är väldigt skönt att de är gripna, det är lättare att gå vidare när man vet vilka de är och inte behöver undra när man ser folk på stan. Polisen har gjort ett bra arbete och jag har fått tillbaka alla mina grejer, säger Carl.

Det är lättare att gå vidare när man vet vilka de är

Carl, 57, som blev rånad på sin bil

De brutala rånen, där bilägare tvingas lämna ifrån sig sina fordon under vapenhot, är ingen ny företeelse.

Men mycket tyder på att de har ökat.

De senaste tre månaderna har det inträffat minst 19 bilrån i länet, totalt har 20 bilar stulits.

– Vi har ingen statistik på det, men visst har antalet bilrån av de här typen ökat om man jämför med fem-tio år sen, det vågar jag säga, säger Daniel Mattsson, kommunpolis i Kista.

Enligt polisen syns tre huvudsyften till att sno åt sig ett fordon.

En är att använda fordonet till annat brott. Till exempel vid butiks- eller bankrån där en bra och snabb bil behövs. Något som leder till att de dyrare bilarna är eftertraktade.

– Jag påstår från min horisont att Audis lyxmodeller och då främst RS6:an är överrepresenterad. Tjuvarna vill försäkra sig om att de kan fly vid eventuell biljakt, säger Lars Stervander.

Andra är ute efter en transport eller vill bara åka runt en stund i ett dyrt vrålåk.

Det tredje syftet är att sälja bilarna vidare utomlands.

– Det förekommer. Bland annat har vi ett fall för ett tag sedan där en man svarade på bilannonser och sen vid mötet rånade till sig bilen, säger Lars Stervander.